1. Aşırı aktif mesane (AAM)
AAM, kişinin mesane dolu olmasa bile sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissetmesine neden olan bir durumdur. Ayrıca kontrol edilmesi zor olan ani, güçlü idrara çıkma isteğine de neden olabilir. OAB'ye aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Sinir hasarı
* Kas zayıflığı
*Bazı ilaçlar
* Diyabet
* Multipl skleroz
* Parkinson hastalığı
2. Hamilelik
Hamilelik sırasında rahim mesaneye baskı yapar ve bu da sık idrara çıkmaya neden olabilir. Bu genellikle ilk üç aylık dönemde en çok fark edilir, ancak hamilelik boyunca devam edebilir.
3. Bazı ilaçlar
Diüretikler gibi bazı ilaçlar sık idrara çıkmaya neden olabilir. Diüretikler, idrar çıkışını artırarak yüksek tansiyonu ve diğer durumları tedavi etmek için kullanılır.
4. Diyabet
Diyabet, mesaneyi kontrol eden sinirlere zarar verebilir ve bu da sık idrara çıkmaya neden olabilir.
5. Pelvik organ prolapsusu
Pelvik organ sarkması, pelvik organları destekleyen kaslar ve bağlar zayıfladığında veya hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu, mesanenin vajinaya düşmesine neden olabilir, bu da üretraya baskı uygulayabilir ve sık idrara çıkmaya neden olabilir.
6. İnterstisyel sistit
İnterstisyel sistit, mesane ağrısına, baskıya ve sık idrara çıkmaya neden olan kronik bir durumdur. İnterstisyel sistitin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak mesane zarının iltihaplanmasıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir.
7. İdrar kaçırma
İdrar kaçırma istemsiz idrar kaybıdır. Aşırı mesane, hamilelik, bazı ilaçlar ve pelvik organ prolapsusu gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Sık idrara çıkma yaşıyorsanız ancak herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi göstermiyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.