Fekalüri, gastrointestinal ve idrar yolları arasında anormal bir iletişim olduğunun bir işaretidir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir:
* Kolovezikal fistül:Kolon ile mesane arasında dışkının idrara girmesini sağlayan anormal bir açıklıktır. Kolovezikal fistüllere divertikülit, Crohn hastalığı ve kanser gibi çeşitli durumlar neden olabilir.
* Rektovezikal fistül:Rektum ile mesane arasında dışkının idrara girmesini sağlayan anormal bir açıklıktır. Rektovezikal fistüllere travma, ameliyat ve enfeksiyon gibi çeşitli durumlar neden olabilir.
* Üreterosigmoidostomi:Bu, idrarı (böbrekten mesaneye taşıyan) üreteri sigmoid kolona (kalın bağırsağın bir bölümü) bağlayan cerrahi bir işlemdir. Üreterosigmoidostomi bazen mesane kanserini veya mesaneyi etkileyen diğer durumları tedavi etmek için yapılır.
Fekalüri ayrıca kolonoskopi veya baryum lavmanı gibi bazı tıbbi prosedürlerin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda işlem sırasında dışkı idrarın içine girebilir ve bu endişe edilecek bir durum değildir.
Ancak idrarınızda dışkı fark ederseniz, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz muhtemelen fekalürinin nedenini belirlemek için testler yapacak ve gerekirse tedavi önerecektir.