Güneş yanığı:Güneş yanığı, güneşe maruz kalmayla ilişkili en yaygın patolojidir. Cildin güneşten veya bronzlaşma yatakları gibi yapay kaynaklardan gelen aşırı ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalması durumunda ortaya çıkar. Güneş yanığı ciltte kızarıklık, ağrı, şişlik ve soyulmaya neden olabilir. Şiddetli vakalarda su toplama ve ateşe de yol açabilir.
Fotoyaşlanma:Fotoyaşlanma, kronik güneşe maruz kalmanın neden olduğu cildin erken yaşlanmasıdır. UV radyasyonu cildin kolajen ve elastin liflerine zarar vererek kırışıklıklara, ince çizgilere, ciltte sarkmaya ve sert bir dokuya neden olur. Fotoyaşlanma ayrıca yaşlılık lekelerine, çillere ve diğer cilt renk bozukluklarına da neden olabilir.
Cilt kanseri:Cilt kanseri güneşe maruz kalmayla ilişkili en ciddi patolojidir. UV radyasyonu cilt hücrelerinin DNA'sına zarar vererek cilt kanserinin gelişmesine yol açabilir. Cilt kanserinin en yaygın türleri bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanomdur.
Katarakt:Katarakt, gözün normalde şeffaf olan merceğinin bulanıklaşmasıdır. UV radyasyonu lensteki proteinlere zarar verebilir, bunların bir araya toplanıp katarakt oluşturmasına neden olabilir. Katarakt, bulanık görmeye, parlamaya ve sonunda körlüğe yol açabilir.
Pterjium:Pterjium, konjonktivadan (gözün beyaz kısmını kaplayan şeffaf doku) korneaya (gözün şeffaf dış tabakası) uzanan, kanserli olmayan bir doku büyümesidir. Pterjiyum genellikle kronik güneşe maruz kalma sonucu oluşur ve görmeyi etkileyebilir.