1. Sabırlı ve anlayışlı olun. Kekemelik bir zeka belirtisi ya da kişilik kusuru değildir. Bu sadece gelişimsel bir konuşma bozukluğudur. Çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olun ve konuşmaları ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve kabul ettiğinizi ona gösterin.
2. Kekelemeye dikkat çekmeyin. Çocuğunuzun kekemeliğine tepki vermemeye veya dikkat çekmemeye çalışın, çünkü bu onların utangaç hissetmelerine ve hatta kekemelik olasılığının artmasına neden olabilir. Bunun yerine nasıl söylediklerine değil, ne söylediklerine odaklanın.
3. Çocuğunuzu konuşmaya teşvik edin. Kekelese bile çocuğunuzun konuşmasına izin vermekten korkmayın. Ne kadar çok konuşurlarsa o kadar çok pratik yapacaklar ve akıcı konuşmaları da o kadar kolaylaşacaktır.
4. Akıcı konuşmaya örnek olun. Çocuğunuzla konuşurken yavaş ve net konuşun. Bu onların akıcı konuşmayı öğrenmelerine yardımcı olacaktır.
5. Olumlu takviye kullanın. Çocuğunuz akıcı bir şekilde konuştuğunda onu hemen övün. Bu onların kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olacak ve akıcı bir şekilde konuşmaya devam etmelerini teşvik edecektir.
6. Gerekirse profesyonel yardım alın. Çocuğunuzun kekemeliği şiddetliyse veya zamanla düzelmiyorsa, bir konuşma-dil patologundan profesyonel yardım alın. Bir konuşma-dil patoloğu, kekemeliğini yönetmeye yönelik stratejiler geliştirmek için çocuğunuzla birlikte çalışabilir.
İşte yararlı olabilecek bazı ek ipuçları:
* Evde rahat bir atmosfer yaratın. Çocuğunuzun evde rahatça konuşabildiğinden emin olun. Konuşmalarını eleştirmekten veya düzeltmekten kaçının.
* Çocuğunuzu keyif aldığı aktivitelere katılmaya teşvik edin. Bu onların özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olacak ve akıcı konuşmalarını kolaylaştıracaktır.
* İyi bir dinleyici olun. Çocuğunuz konuşurken göz teması kurun ve söylediklerini gerçekten dinleyin.
* Çocuğunuzun cümlelerini tamamlamayın. Kekeme olsalar bile cümlelerini tamamlamalarına izin verin.
* Destekleyici olun. Çocuğunuza, onun yanında olduğunuzu ve ne olursa olsun onu destekleyeceğinizi bildirin.
Kekemelik zorlu bir konuşma bozukluğudur ancak yönetilebilir. Sabır, anlayış ve destekle okul öncesi çocuğunuz akıcı ve kendinden emin bir şekilde konuşmayı öğrenebilir.