Otizmin potansiyel nedenleri üzerine yapılan araştırmalar, genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynayabileceğini öne sürdü. Bazı genetik mutasyonların ve genetik risk faktörlerinin otizm gelişme olasılığını artırabileceğine dair kanıtlar vardır. Ek olarak, ileri ebeveyn yaşı veya hamilelik komplikasyonları gibi bazı çevresel faktörler de otizm riskinin biraz artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Ancak bu faktörlerin belirleyici olmadığını, genetik ya da çevresel risk faktörüne sahip olmanın kişinin mutlaka otizm geliştireceği anlamına gelmediğini belirtmekte fayda var. Tersine, bu risk faktörlerinin yokluğu otizme karşı bağışıklığı garanti etmez.
Özetlemek gerekirse, bir çocuğun yaşamının farklı noktalarındaki belirli maruziyetler genel sağlık ve gelişim üzerinde etkiye sahip olabilirken, 5 haftada tek bir maruziyetin doğrudan otizme neden olabileceği fikri ciddi bir bilimsel destekten yoksundur. Bunun yerine otizm, genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşiminin sonucu gibi görünüyor.