1. Peptik ülser:Bunlar mide veya ince bağırsak zarında gelişen yaralardır. Kanama, ağrı ve mide bulantısına neden olabilirler.
2. Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD):Bu, mide asidinin yemek borusuna geri aktığı bir durumdur. Yemek borusunda iltihaplanma, tahriş ve kanamaya neden olabilir.
3. İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH):Bu, bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olan bir grup durumdur. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit IBD'nin iki yaygın türüdür. IBD kanamaya, ishale ve karın ağrısına neden olabilir.
4. Divertiküler hastalık:Bu, kolonda küçük keseciklerin geliştiği bir durumdur. Özellikle enfekte olduklarında iltihaplanabilir ve kanayabilir.
5. Yemek borusu varisleri:Bunlar yemek borusundaki şişmiş damarlardır ve çok büyürlerse kanayabilirler. Genellikle karaciğer hastalığından kaynaklanırlar.
6. Mallory-Weiss gözyaşları:Bunlar şiddetli kusma sonrasında oluşabilen yemek borusunun iç yüzeyindeki yırtıklardır. Kanama, ağrı ve mide bulantısına neden olabilirler.
7. Anjiyodisplazi:Bu, bağırsaklarda anormal kan damarlarının geliştiği bir durumdur. Kanayarak anemiye ve diğer semptomlara neden olabilirler.
8. Kolon kanseri:Kolon veya rektumda gelişebilen bir kanser türüdür. Kanama, ishal ve karın ağrısına neden olabilir.
9. Hemoroid:Rektumdaki, özellikle bağırsak hareketleri sırasında kanayabilen şişmiş damarlardır.
10. Enfeksiyonlar:Soğuk algınlığı ve grip gibi bazı enfeksiyonlar mide-bağırsak kanamasına neden olabilir.