|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Kanlı dışkıya neden olabilecek bazı hastalıklar nelerdir?

Kanlı dışkılar, bazıları ciddi olabilen, altta yatan çeşitli tıbbi durumların işareti olabilir. Kanlı dışkıya neden olabilecek bazı hastalıklar şunlardır:

- Hemoroid: Hemoroid rektum veya anüsteki şişmiş damarlardır. Özellikle bağırsak hareketleri sırasında kanamaya neden olabilirler.

- Anal çatlaklar: Anal fissürler anüs çevresindeki deride bulunan küçük yırtıklardır. Bağırsak hareketleri sırasında ağrı ve kanamaya neden olabilirler.

- İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD): IBD, sindirim sisteminin iltihaplanmasına neden olan bir grup kronik durumdur. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, kanlı dışkılara neden olabilen iki tür İBH'dir.

- Divertiküler hastalık: Divertiküler hastalık, kolonda küçük keselerin (divertikül) oluştuğu bir durumdur. Divertikülit, bu keselerin enfekte olması veya iltihaplanması sonucu ortaya çıkar ve bu da kanamaya neden olabilir.

- Kolorektal kanser: Kolorektal kanser kolon veya rektumda başlayan bir kanserdir. Kanamaya, bağırsak alışkanlıklarında değişikliklere ve karın ağrısına neden olabilir.

- İskemik kolit: İskemik kolit, kolonun kan akışından yoksun kalması durumunda ortaya çıkar. Buna kan pıhtısı veya atardamarların daralması gibi çeşitli faktörler neden olabilir. İskemik kolit karın ağrısına, kanlı dışkılara ve mide bulantısına neden olabilir.

- Bulaşıcı kolit: Enfeksiyöz kolit kolonun enfeksiyonundan kaynaklanır. Bakteriler, virüsler veya parazitlerden kaynaklanabilir. Enfeksiyöz kolit kanlı dışkılara, karın ağrısına ve ishale neden olabilir.

- Psödomembranöz kolit: Psödomembranöz kolit, antibiyotik tedavisinden sonra gelişen bir durumdur. Clostridium difficile (C. diff) adı verilen bir bakterinin aşırı büyümesinden kaynaklanır. Psödomembranöz kolit kanlı dışkı, ishal ve karın ağrısına neden olabilir.

Kanlı dışkılar yaşıyorsanız nedenini belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktor belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır ve altta yatan durumu teşhis etmek için fizik muayene yapabilir ve kolonoskopi gibi testler isteyebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır