Soya fasulyesi yağının bağırsak iltihabına yol açmasının bir yolu da bağırsak bakterilerinin dengesini bozmasıdır. Bağırsak bakterileri sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasında hayati bir rol oynar. Yiyecekleri sindirmeye, vitamin üretmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olurlar. Bağırsak bakterilerinin dengesi bozulduğunda iltihaplanmaya ve şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal gibi bir takım mide-bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Soya fasulyesi yağının ayrıca iltihaplanmayı teşvik eden proteinler olan iltihaplı sitokinlerin üretimini arttırdığı da bilinmektedir. Bu sitokinler bağırsak zarındaki hücrelere zarar vererek iltihaplanmalara ve bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir.
Ayrıca soya fasulyesi yağı, bağırsak astarındaki hücrelere bağlanabilen ve hasara neden olabilen proteinler olan lektinlerin kaynağıdır. Lektinler, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi bir dizi otoimmün hastalıkla ilişkilendirilmiştir.
Bu nedenlerden dolayı soya fasulyesi yağı alımınızı sınırlamanız önemlidir. Herhangi bir sindirim sorunu yaşıyorsanız soya fasulyesi yağının tetikleyici olup olamayacağı konusunda doktorunuzla konuşun. Belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğini görmek için soya fasulyesi yağını diyetinizden çıkarmayı da düşünebilirsiniz.
Soya fasulyesi yağı alımınızı azaltmak için bazı ipuçları:
* Gıda etiketlerini dikkatlice okuyun ve soya fasulyesi yağı içeren ürünlerden kaçının.
* Zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı veya avokado yağı gibi diğer bitkisel yağ türlerini seçin.
* Genellikle soya fasulyesi yağı bakımından yüksek olan işlenmiş gıdaların alımını sınırlayın.
* Yemeğinizi evde kendiniz pişirin, böylece malzemeleri kontrol edebilirsiniz.