1. Tüberküloz (TB)
Tüberküloz, *Mycobacterium tuberculosis* bakterisinden kaynaklanır ve diğer organları da etkileyebilmesine rağmen öncelikle akciğerleri enfekte eder. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya yayılır ve bakterileri içeren küçük damlacıklar yayar. TB öksürük, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı ve yorgunluk gibi semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
2. Sıtma
Sıtmaya, enfekte dişi Anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşan *Plasmodium* adı verilen bir parazit neden olur. Parazitler kan dolaşımına girer ve kırmızı kan hücrelerinin içinde çoğalarak ateş, titreme, terleme, kas ağrıları, yorgunluk ve mide bulantısı gibi semptomlara neden olur. Sıtma, derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
3. Kolera
Koleraya *Vibrio cholerae* bakterisi neden olur ve kontamine yiyecek veya su yoluyla bulaşır. İnce bağırsağı etkileyerek şiddetli sulu ishal, kusma ve dehidrasyona neden olur. Kolera, yeterince tedavi edilmezse elektrolit dengesizliklerine ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.