Semptomlar kişinin ağrı, mide bulantısı veya yorgunluk gibi subjektif deneyimleridir. Belirtiler, döküntü, şişlik veya ateş gibi sağlık uzmanı tarafından gözlemlenebilecek objektif bulgulardır.
Sendroma genetik mutasyon veya enfeksiyon gibi altta yatan tek bir faktör neden olabilir. Ancak çevresel etkiler ve yaşam tarzı seçimleri gibi faktörlerin birleşiminden de kaynaklanabilir.
Sendromların şiddeti hafiften yaşamı tehdit edecek düzeye kadar değişebilir. Bazı sendromlar tedavi edilebilir, diğerleri ise yalnızca yönetilebilir.
Bir sendromun tanısı genellikle kişinin semptom ve bulgularının yanı sıra laboratuvar testleri ve görüntüleme çalışmalarının sonuçlarına dayanır. Bir sendromun tedavisi tipik olarak semptomların ve altta yatan nedenlerin yönetilmesini içerir.
İşte bazı sendrom örnekleri:
* Down sendromu 21. kromozomun fazladan bir kopyasının varlığından kaynaklanan genetik bir hastalıktır. Zihinsel engellilik, ayırt edici fiziksel özellikler ve belirli tıbbi durumların artan riski ile karakterizedir.
* Marfan sendromu FBN1 genindeki mutasyonların neden olduğu genetik bir hastalıktır. Uzun boy, uzun uzuvlar ve artan aort diseksiyonu ve diğer kardiyovasküler problemler riski ile karakterizedir.
* Orak hücre sendromu Hemoglobin genindeki bir mutasyonun neden olduğu genetik bir hastalıktır. Ağrıya, doku hasarına ve organ yetmezliğine neden olabilen orak şeklindeki kırmızı kan hücrelerinin varlığıyla karakterizedir.
* AIDS (edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu) insan bağışıklık yetersizliği virüsünün (HIV) neden olduğu bir durumdur. Çeşitli enfeksiyonlara ve diğer tıbbi komplikasyonlara yol açabilen zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile karakterizedir.