Örneğin felç sırasında beynin belirli bir bölgesine kan akışı kesintiye uğrar ve bu da beyin hücrelerinin ölümüne yol açar. Etkilenen beyin bölgesi vücudun sağ tarafındaki hareketi kontrol ederse sonuç sağ taraflı felç olacaktır. Buna göre beynin sol tarafı hasar görürse, sol tarafta felç ortaya çıkar ve buna sol taraflı felç veya sol taraflı hemiparezi denir.
İpsilateral felç, beynin belirli konumuna veya omurilik hasarına bağlı olarak vücudun aynı tarafındaki uzuvları, kasları ve diğer motor fonksiyonlarını etkileyebilir. Etki, hafif zayıflıktan tam hareket kaybına kadar değişebilir ve sıklıkla duyu kaybı veya vücudun etkilenen tarafında duyularda değişiklik gibi duyu bozuklukları da eşlik eder.
Fizik tedavi, mesleki terapi ve konuşma terapisini içeren rehabilitasyon tedavileri, ipsilateral felçli bireylerin yeniden fonksiyon kazanmalarına, hareketliliklerini geliştirmelerine ve yeni fiziksel yeteneklerine uyum sağlamalarına yardımcı olmada çok önemli bir rol oynar. İyileşmenin kapsamı, yaralanmanın türü ve ciddiyeti, bireyin genel sağlığı ve rehabilitasyona olan bağlılığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.