Somatoform bozuklukların psikolojik ve biyolojik faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Stres, travma ve depresyon gibi psikolojik faktörler fiziksel semptomların gelişmesine katkıda bulunabilir. Genetik gibi biyolojik faktörler, insanları somatoform bozukluklar geliştirmeye yatkın hale getirebilir.
Somatoform bozuklukların çeşitli türleri vardır:
* Somatizasyon bozukluğu: Bu bozukluğa sahip kişiler, tıbbi bir durumla açıklanamayan çok sayıda fiziksel semptom yaşarlar. Semptomlar zamanla değişebilir ve ağrı, yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi ve karın ağrısını içerebilir.
* Dönüşüm bozukluğu: Bu bozukluk, körlük, felç veya nöbet gibi fiziksel bir hastalığı düşündüren nörolojik semptomlarla karakterizedir. Ancak sinir sisteminde herhangi bir organik hasar bulunamaz.
* Vücut dismorfik bozukluğu: Bu bozukluğa sahip kişiler, görünüşlerinde algılanan bir veya daha fazla kusurla meşguldürler. Bakım yapmak veya algılanan kusurlarını gizlemeye çalışmak için aşırı zaman harcayabilirler.
* Hipokondriyazis: Bu bozukluğa sahip kişiler, ciddi bir tıbbi duruma sahip olmakla aşırı derecede meşgul olurlar. Herhangi bir tıbbi sorun bulunmasa bile sık sık tıbbi yardıma başvurabilir ve belirtilerinden dolayı çok üzülebilirler.
Somatoform bozukluklar sakatlayıcı olabilir ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Tedavi genellikle psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerir.
Tıbbi bir durumla açıklanamayan fiziksel belirtiler yaşıyorsanız, altta yatan tıbbi sorunları dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Herhangi bir fiziksel neden bulunamazsa doktorunuz daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirebilir.