Laktoz intoleransı, ince bağırsakta üretilen laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Laktaz, laktozu daha sonra kan dolaşımına emilebilen iki basit şekere, glikoz ve galaktoza parçalar. Laktaz olmadan, laktoz sindirilmeden sindirim sisteminden geçerek intolerans belirtilerine neden olur.
Laktoz intoleransından kimler etkilenir?
Laktoz intoleransı dünya nüfusunun %75'ini etkileyen yaygın bir durumdur. En çok Afrika, Asya ve Hispanik kökenli insanlarda görülür. Laktoz intoleransı, mide-bağırsak ameliyatı geçiren veya antibiyotik gibi bazı ilaçları alan kişilerde de gelişebilir.
Laktoz intoleransının belirtileri nelerdir?
Laktoz intoleransının belirtileri şunları içerebilir:
* Karın ağrısı
* Şişkinlik
* Gaz
* İshal
* Mide bulantısı
* Kusma
Laktoz intoleransı nasıl teşhis edilir?
Laktoz intoleransı basit bir nefes testi veya dışkı testiyle teşhis edilebilir. Nefes testi, laktoz içeren bir solüsyon içtikten sonra nefesteki hidrojen miktarını ölçer. Laktoz intoleransınız varsa nefesiniz normalden daha fazla hidrojen içerecektir. Dışkı testi dışkınızdaki laktoz miktarını ölçer. Laktoz intoleransınız varsa dışkınız normalden daha fazla laktoz içerecektir.
Laktoz intoleransı nasıl tedavi edilir?
Laktoz intoleransının tedavisi yoktur ancak laktoz içeren gıdalardan kaçınılarak tedavi edilebilir. Pek çok laktoz içermeyen süt ve süt ürünü mevcuttur ve ayrıca laktozu sindirmenize yardımcı olması için laktaz takviyeleri de alabilirsiniz.
Hangi yiyecekler laktoz içerir?
Laktoz sütte, süt ürünlerinde ve bazı işlenmiş gıdalarda bulunur. Laktoz içeren gıdalar şunları içerir:
* Süt
* Yoğurt
* Peynir
* Dondurma
* Süzme peynir
* Ekşi krema
* Ayran
* Peynir altı suyu proteini
* Unlu mamuller, salata sosları ve çorbalar gibi bazı işlenmiş gıdalar
Laktoz intoleransınız varsa, laktoz içermeyen seçenekleri tercih ederek veya laktaz takviyeleri alarak süt ürünlerinin tadını çıkarmaya devam edebilirsiniz.