Lupus vücudun kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Bu durum iltihaba ve ciltte, eklemlerde, böbreklerde, akciğerlerde, kalpte ve beyinde hasara neden olabilir. Lupus hafif veya şiddetli olabilir ve her yaştan insanı etkileyebilir.
Fibromiyalji kaslarda, tendonlarda ve bağlarda yaygın ağrı ve hassasiyete neden olan bir durumdur. Ayrıca yorgunluk, uyku sorunları ve bilişsel zorluklar da eşlik eder. Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür ve genellikle 30 ila 50 yaşları arasında gelişir.
Lupus ve fibromiyaljinin benzer semptomları olabilir ancak bazı önemli farklılıklar vardır
Lupusun belirtileri şunları içerebilir:
Tükenmişlik
Ağrılı eklemler
Şişmiş bezler
Kas zayıflığı
Ateş
Deri döküntüleri
Böbrek sorunları
Nörolojik problemler
Fibromiyaljinin belirtileri şunları içerebilir:
Yaygın ağrı
Tükenmişlik
Uyku sorunları
Bilişsel zorluklar
Baş ağrıları
İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
Depresyon ve anksiyete
Lupus tanısı, vücudun kendi dokularına saldıran antikorlar olan otoantikorları araştıran bir kan testiyle konulabilir. Lupus tanısı semptomlara ve fizik muayeneye de dayanabilir. Fibromiyalji tanısı semptomlara ve fizik muayeneye göre konur. Fibromiyalji için kan testi yoktur.
Lupus tedavisi genellikle iltihabı azaltan ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları içerir . Fibromiyalji tedavisi tipik olarak ağrıyı ve yorgunluğu giderecek ilaçların yanı sıra egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir.
Lupus ve fibromiyaljinin her ikisi de kronik durumlardır, ancak tedaviyle kontrol altına alınabilirler. Lupus veya fibromiyalji belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun.