Bir teoriye göre kulak çınlaması iç kulaktaki kıl hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklanıyor. Bu tüy hücreleri, ses dalgalarını beyne gönderilen elektrik sinyallerine dönüştürmekten sorumludur. Saç hücreleri hasar gördüğünde beyne rastgele sinyaller gönderebilirler, bu da kulak çınlaması olarak algılanır.
Diğer bir teori ise kulak çınlamasının beynin işitsel yollarındaki değişikliklerden kaynaklandığıdır. Bu yollar ses bilgilerinin işlenmesinden sorumludur. Bu yollar hasar gördüğünde beynin normal sesleri kulak çınlaması olarak yanlış yorumlamasına neden olabilir.
Son olarak, bazı insanlar kulak çınlamasının iç kulaktaki hasar, beynin işitsel yollarındaki değişiklikler ve psikolojik faktörler gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanmaktadır.
Kulak çınlamasını tedavi etmek mümkün değildir ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. Bu tedaviler şunları içerir:
* Çınlamayı yeniden eğitme terapisi (TRT) :Bu terapi beynin kulak çınlaması sesine alışmasına yardımcı olur.
* Bilişsel-davranışçı terapi (BDT) :Bu terapi insanların kulak çınlaması ile ilişkilendirilebilecek olumsuz düşünce ve duyguları yönetmelerine yardımcı olur.
* Ses terapisi: Bu terapi kulak çınlamasını maskelemek için ses kullanır.
* İlaç: Antidepresanlar ve anti-anksiyete ilaçları gibi bazı ilaçlar kulak çınlaması semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kulak çınlaması yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz ayrıca sizin için en iyi tedavi seçeneklerini önerebilir.