- İnaktif aşılar Artık hastalığa neden olamayacak şekilde öldürülmüş veya kimyasal olarak işlenmiş gerçek virüsü içeren virüslerdir. Bu aşılar en yaygın olarak koldan iğne olarak yapılır.
- Canlı zayıflatılmış aşılar virüsün zayıflatılmış (zayıflatılmış) formunu içerenlerdir. Bu aşılar genellikle burun spreyi olarak verilir.
Her iki aşı türü de vücudun bağışıklık sistemini domuz gribi virüsüne karşı antikor üretmesi için uyararak çalışır, böylece vücudu gelecekteki enfeksiyonlardan korur. Ancak iki aşı türü arasında bazı önemli farklılıklar vardır.
İnaktif aşılar Özellikle hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gibi belirli popülasyonlarda canlı zayıflatılmış aşılardan genellikle daha güvenli olduğu düşünülmektedir. İnaktif aşıların, canlı zayıflatılmış aşılarda görülebilen burun akıntısı veya boğaz ağrısı gibi yan etkilere neden olma olasılığı da daha düşüktür.
Öte yandan, canlı zayıflatılmış aşılar İnaktif aşılara göre daha uzun süreli bağışıklık sağlama eğilimindedir. Ayrıca atış yerine burun spreyi olarak verilebildiklerinden uygulanması daha kolaydır.
Sonuçta, belirli bir kişi için hangi tür domuz gribi aşısının en iyi olduğu kararı, kişinin bireysel risk faktörlerine ve tercihlerine bağlıdır ve bir sağlık uzmanına danışılarak verilmelidir.