1. Fiziksel engeller
- Cilt:Cilt, mikroorganizmalara, kimyasallara ve diğer çevresel tehlikelere karşı bir bariyer görevi görür.
- Mukoza zarları:Mukoza zarları solunum, sindirim ve ürogenital yolları kaplar ve mikroorganizmaları ve kalıntıları yakalayan mukus üretir.
- Gözyaşı, tükürük ve mide suları:Bu sıvılar, mikroorganizmaların büyümesini öldürebilen veya engelleyebilen kimyasallar içerir.
2. Doğuştan bağışıklık tepkileri
- Fagositler:Bu hücreler mikroorganizmaları ve diğer yabancı parçacıkları yutar ve yok eder.
- Doğal öldürücü hücreler:Bu hücreler, virüs bulaşmış veya başka şekilde anormal olan hücrelere saldırır ve onları öldürür.
- Enflamasyon:Enflamasyon, kan akışının artması, şişme, ısı ve ağrı ile sonuçlanan doku hasarına verilen bir yanıttır. Enflamasyon, bağışıklık hücrelerinin yaralanma bölgesine toplanmasına ve hasarlı dokuyu temizlemeye yardımcı olur.
3. Uyarlanabilir bağışıklık yanıtları
- Antikorlar:Antikorlar, B hücreleri tarafından üretilen ve spesifik antijenleri tanıyan proteinlerdir. Antikorlar mikroorganizmaları nötralize edebilir, hücrelere girmelerini önleyebilir ve fagositler tarafından yok edilmeleri için onları hedefleyebilir.
- T hücreleri:T hücreleri, spesifik antijenleri tanıyan ve adaptif bağışıklık tepkisini koordine etmeye yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresidir.
- Hücre aracılı bağışıklık:Hücre aracılı bağışıklık, enfekte olmuş hücrelerin T hücreleri ve doğal öldürücü hücreler tarafından öldürülmesini içerir.
- Bellek hücreleri:Bellek hücreleri, uzun süre varlığını sürdürebilen ve aynı patojenin neden olduğu gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağlayabilen bir tür B hücresi ve T hücresidir.