Eklem gevşekliğinin nedenleri arasında kalıtsal faktörler, genetik, bazı bağ dokusu bozuklukları (Ehlers-Danlos sendromu gibi), yaralanmalar veya altta yatan diğer tıbbi durumlar yer alabilir.
Eklem gevşekliği belirtileri, durumun ciddiyetine ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Bunlar şunları içerebilir:
- Artan eklem esnekliği: Eklemler tipik hareket aralığının ötesinde bükülebilir veya gerilebilir.
- Kararsızlık: Etkilenen eklemler titrek, dengesiz veya çıkık veya subluksasyona (kısmi çıkık) eğilimli olabilir.
- Ağrı: Bazı kişiler eklemdeki dengesizlik ve zorlanma nedeniyle eklem ağrısı ve rahatsızlık yaşayabilir.
- Eklem yaralanmaları: Artan eklem gevşekliği bireyleri burkulmalara, zorlanmalara ve çıkıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
- Tıklama veya patlama sesleri: Eklem gevşekliği bazen stabilitenin azalması nedeniyle eklem hareket ettikçe duyulabilir tıklama veya patlama seslerine neden olabilir.
Çoğu durumda eklem gevşekliği, özellikle önemli semptomlara veya rahatsızlığa neden olmuyorsa, nispeten zararsız bir durum olarak kabul edilir. Ancak aşırı gevşeklik bazen, özellikle önemli eklem desteği gerektiren aktiviteler sırasında, eklem stabilitesini ve işlevini etkileyebilir.
Sağlık hizmeti sağlayıcıları, semptomatik eklem gevşekliği olan kişiler için fizik tedavi, çevredeki kasları ve destek dokuları güçlendirecek egzersizler ve durumu yönetmeye ve yaralanma riskini azaltmaya yardımcı olacak yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Nadir durumlarda, şiddetli dengesizlik veya kronik eklem sorunları ortaya çıkarsa ameliyat gerekli olabilir.