1) Dolaşım Sistemi:
Dolaşım sistemi, atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar olarak bilinen kapalı bir kan damarı ağıdır. Kan, oksijen, besin maddeleri, hormonlar ve diğer maddelerin vücutta taşınmasından sorumludur. Dolaşım sistemi aşağıdakilerden oluşur:
- Arterler:Arterler oksijenli kanı kalpten uzaklaştırır ve çeşitli organlara, dokulara ve hücrelere dağıtır.
- Damarlar:Damarlar oksijeni alınmış kanı dokulardan kalbe geri taşır.
- Kılcal damarlar:Kılcal damarlar, kan ve çevre dokular arasında oksijen, besin maddeleri ve atık ürünlerin değişiminin gerçekleştiği küçük, ince duvarlı damarlardır.
2) Lenfatik Sistem:
Lenfatik sistem, beyaz kan hücreleri ve atık ürünleri içeren bir sıvı olan lenfin vücutta toplanmasından ve taşınmasından sorumlu bir damar ve düğüm ağıdır. Lenfatik sistem enfeksiyona karşı savunmada ve sıvı dengesini korumada hayati bir rol oynar. Şunlardan oluşur:
- Lenf düğümleri:Lenf düğümleri, beyaz kan hücrelerini içeren ve lenf için filtre görevi gören küçük, fasulye şeklindeki yapılardır.
- Lenfatik damarlar:Bu damarlar lenfin vücutta taşınmasını sağlar.
- Dalak:Dalak en büyük lenfatik organdır. Kanı filtreler, yıpranmış kırmızı kan hücrelerini ve diğer hücresel kalıntıları temizler.
- Timus bezi:Timus, bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli olan bir bezdir.
Damar sistemi, dolaşım ve lenfatik sistemler yoluyla oksijenin, besinlerin ve atık ürünlerin vücutta verimli bir şekilde taşınmasını sağlar. Ayrıca vücut ısısının düzenlenmesinde, sıvı dengesinin korunmasında ve enfeksiyonlara karşı savunmada da önemli bir rol oynar.