1. Stetoskop:Stetoskop, kardiyologlar tarafından kalp atışı, üfürüm ve herhangi bir anormallik gibi kalbin seslerini dinlemek için kullanılan temel bir araçtır.
2. Elektrokardiyogram (EKG veya EKG):Bir EKG makinesi, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder ve sonuçları bir grafik şeklinde görüntüler. Kalp ritmindeki anormalliklerin tespit edilmesine ve aritmi gibi durumların teşhis edilmesine yardımcı olur.
3. Ekokardiyogram:Ekokardiyogram, kalp odaları, kapakçıklar ve kan akış düzenleri de dahil olmak üzere kalbin ve yapılarının gerçek zamanlı görüntülerini oluşturmak için ultrason dalgalarını kullanır. Kalbin fonksiyonunu değerlendirmeye ve anormallikleri tanımlamaya yardımcı olur.
4. Stres Testi:Stres testi, kalbin fiziksel aktiviteye verdiği tepkiyi izler. Bir egzersiz koşu bandı testi veya ilaçlar kullanılarak yapılan farmakolojik stres testini içerebilir. Stres testleri koroner arter hastalığını teşhis etmeye ve kalbin artan taleplere yanıt verme yeteneğini değerlendirmeye yardımcı olur.
5. Holter Monitörü:Holter monitörü, hastaların 24 saat veya daha uzun süre taktığı taşınabilir bir EKG cihazıdır. Kalbin elektriksel aktivitesini sürekli olarak kaydeder ve düzensiz kalp atışlarının (aritmiler) tespit edilmesine yardımcı olur.
6. Olay Monitörü:Bir olay monitörü Holter monitörüne benzer ancak daha kısa bir süre, genellikle birkaç hafta süreyle takılır. Hasta çarpıntı, baş dönmesi veya göğüs ağrısı gibi semptomlar yaşadığında kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder.
7. Tansiyon Manşonu:Kardiyologlar, kalp-damar sağlığının önemli bir göstergesi olan kan basıncını ölçmek için tansiyon manşonu kullanırlar.
8. Kardiyak Kateterizasyon (Cath Laboratuvarı):Kalp kateterizasyonu, ince, esnek bir tüpün (kateter) kol veya bacaktaki bir kan damarına yerleştirilip kalbe yönlendirilmesini içerir. Koroner anjiyografi (koroner arterlerin görüntülenmesi), anjiyoplasti (daralmış arterlerin genişletilmesi) ve stent yerleştirilmesi gibi işlemlere olanak sağlar.
9. Transözofageal Ekokardiyogram (TEE):TEE, kalbin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için yemek borusuna bir probun yerleştirildiği bir ultrason işlemidir. Kalp yapılarını ve kapak fonksiyonlarını değerlendirmek için faydalıdır.
10. Aort İçi Balon Pompası (IABP):IABP, kalp krizi veya kardiyojenik şok gibi kritik koşullar sırasında kalbin kan pompalamasına yardımcı olmak için aorta (ana arter) yerleştirilen geçici bir mekanik cihazdır.
11. Kalp Pilleri ve Defibrilatörler:Kardiyologlar, yavaş kalp ritimleri (bradikardi) olan hastalarda kalp atış hızını düzenlemek için kalp pilleri yerleştirirken, implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatörler (ICD'ler) tehlikeli derecede hızlı kalp ritimlerini (aritmiler) tespit etmek ve tedavi etmek için kullanılır.
12. Cerrahi Araçlar:Kalp cerrahisinde uzmanlaşmış kardiyologlar, koroner arter baypas grefti ve kalp kapakçığı onarımı veya değiştirilmesi gibi prosedürleri gerçekleştirmek için neşter, retraktör, sütür ve kardiyovasküler zımba gibi çeşitli cerrahi alet ve ekipmanları kullanır.
Bunlar kardiyologların çeşitli kalp rahatsızlıklarını teşhis etmek, tedavi etmek ve yönetmek için ellerinde bulunan birçok araçtan sadece birkaçı.