- Adet kanaması :Hala adet görüyorsanız akıntınızdaki kan adetinizin normal bir parçası olabilir. Ancak adetleriniz durduysa ve kanama yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için doktorunuza danışmanız önemlidir.
- Menopoz kanaması :Menopoz sonrası dönemdeyseniz ve kanama yaşıyorsanız en kısa sürede doktorunuza başvurmanız önemlidir. Menopoz sonrası kanama endometrial atrofi, endometrial hiperplazi veya endometrial kanserin belirtisi olabilir.
- Hormon replasman tedavisi (HRT) :HRT rahim zarında değişikliklere neden olabilir ve bu da ani kanamalara neden olabilir. HRT kullanıyorsanız ve kanama yaşıyorsanız, ilacınızın ayarlanması gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
- Diğer tıbbi durumlar :Akıntınızdaki kan aynı zamanda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), rahim miyomları veya rahim ağzı polipleri gibi diğer tıbbi durumların da işareti olabilir. Kanama yaşıyorsanız ve nedeninin ne olduğundan emin değilseniz, değerlendirme için doktorunuza danışmanız önemlidir.
Kendinizi silerken akıntınızdaki kanın yönetimine ilişkin bazı ipuçları aşağıda verilmiştir:
- Külotlu iç çamaşırı giyin :Külot astarları kanın emilmesine ve giysilerinizin lekelenmesini önlemeye yardımcı olabilir.
- Külot astarlarınızı sık sık değiştirin :Külot astarlarınızı sık sık değiştirmek, bölgenin temiz kalmasına ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabilir.
- Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın :Bu, bakteri ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Tampon veya duş kullanmaktan kaçının :Tamponlar ve duşlar vajinayı tahriş edebilir ve kanamayı daha da kötüleştirebilir.
- Endişeleniyorsanız doktorunuza başvurun :Kanama yaşıyorsanız ve nedeninin ne olduğundan emin değilseniz, değerlendirme için doktorunuza danışmanız önemlidir.