1. Atriyal Kasılma (Sistol):
- Atriyal sistol (kasılma) sırasında sağ ve sol kulakçık aynı anda kasılır.
- Bu kasılma atriyum içindeki basıncı arttırır ve kanın alttaki ilgili ventriküllere doğru itilmesini sağlar.
- Atriyoventriküler kapaklar (sağ taraftaki triküspit kapak ve sol taraftaki mitral/biküspit kapak) bu aşamada açıktır ve kanın ventriküllere serbestçe akmasına izin verir.
2. Ventriküler Kasılma (Sistol):
- Kulakçıkların kasılmasından sonra, ventriküler sistol olarak da bilinen ventriküller hemen kasılır.
- Karıncıkların kasılması içlerinde yüksek basınç oluşturarak atriyoventriküler kapakların kapanmasına neden olur. Bu, kanın atriyuma geri akışını önler.
- Artan basınç, ventriküllerdeki kanı yarım ay kapakçıklarına (sağ taraftaki pulmonik kapak ve sol taraftaki aort kapağı) doğru itmeye zorlar.
3. Yarım Ay Kapaklarının Açılması:
- Ventrikül kasılmasının uyguladığı basınç, ana arterlerdeki (sağdaki pulmoner arter ve soldaki aort) basıncı aşar ve yarım ay kapaklarının açılmasına neden olur.
- Yarım ay kapakçıkları açıldığında, kan ventriküllerden pulmoner artere (oksijensiz kanı akciğerlere taşıyan) ve aorta (oksijenli kanı vücudun geri kalanına taşıyan) doğru dışarı atılır.
4. Ventriküler Gevşeme (Diyastol):
- Kasılmanın ardından ventriküller gevşer ve ventriküler diyastol başlar.
- Karıncıklardaki basıncın azalması yarım ay kapakçıklarının kapanmasına olanak tanıyarak kanın karıncıklara geri akışını önler.
- Eş zamanlı olarak atriyoventriküler kapaklar tekrar açılır ve atriyumlardan gelen kanın rahatlamış ventriküllere dolmasına izin verir.
5. Atriyal Doldurma:
- Ventriküler diyastol sırasında, ventriküllerin gevşemesinin yarattığı basınç gradyanı nedeniyle kan, atriyumlardan ventriküllere pasif olarak akar.
- Bu süreç ventriküller dolana kadar devam eder ve bir sonraki atriyal kontraksiyonla döngü tekrarlanır.
Atriyum ve ventriküllerin koordineli kasılması ve gevşemesi ile kalp kapakçıklarının açılıp kapanması, kanın kalpten sürekli akışını sağlar. Kalbin sağ tarafı oksijeni alınmış kanı oksijenlenmek üzere akciğerlere pompalarken, sol tarafı oksijenli kanı vücut doku ve organlarına pompalayarak vücudun hayati fonksiyonlarını sürdürür.