Hemoglobin F (HbF) seviyeleri: Yenidoğanlarda HbF düzeyi genellikle yüksektir; toplam hemoglobinin %50 ila %90'ı arasında değişir. Bunun nedeni, fetal gelişim sırasında fetal hemoglobinin baskın hemoglobin olmasıdır.
HbF düzeylerinde düşüş: Doğumdan sonra, yetişkin hemoglobininin (hemoglobin A veya HbA) üretimi arttıkça HbF düzeyleri giderek azalır. 6 aylıkken HbF seviyeleri genellikle toplam hemoglobinin %1'inin altına düşer.
Yetişkinlerde HbF yokluğu: Sağlıklı yetişkinlerde fetal hemoglobin genellikle saptanamaz veya çok düşük seviyelerde bulunur (<%1).
Belirli durumlarda yüksek HbF seviyeleri: Yetişkinlerde HbF düzeylerinde artış, yetişkin hemoglobin üretiminin bozulduğu beta-talasemi ve orak hücre hastalığı gibi bazı genetik bozukluklarda görülebilir. Yüksek HbF, fetal hemoglobinin (HPFH) kalıtsal olarak kalıcı olması gibi fetal hemoglobin üretiminden yetişkin hemoglobin üretimine geçişin geciktiği durumlarda da gözlemlenebilir.
Fetal hemoglobin düzeylerinin normal aralıklarının, testi yapan spesifik laboratuvara bağlı olarak biraz değişebileceğini unutmamak önemlidir. Sonuçların yorumlanması her zaman hastanın klinik geçmişi, fizik muayenesi ve diğer ilgili laboratuvar bulguları bağlamında yapılmalıdır.