- Beslenme eksiklikleri Demir eksikliği veya B12 vitamini eksikliği gibi. Demir, hemoglobin üretimi için gerekli bir mineraldir. B12 vitamini ayrıca kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin üretimi için de gereklidir.
- Kronik hastalıklar/durumlar Kanser, böbrek hastalığı ve otoimmün hastalıklar gibi hastalıklar düşük hemoglobin seviyelerine yol açabilir. Bu koşullar kırmızı kan hücrelerinin üretimini veya yok edilmesini engelleyebilir.
- Adet :Kadınlar adet sırasında kan kaybından dolayı erkeklere göre daha düşük hemoglobine sahip olma eğilimindedir. Hamilelik, vücudun büyüyen fetüsü desteklemek için kan hacmini genişletmesi nedeniyle hemoglobin düzeylerinde geçici bir düşüşe de neden olabilir.
- Kan kaybı Mide-bağırsak kanaması, ameliyat veya ağır adet kanaması gibi. Akut veya kronik kanama demir eksikliğine ve düşük hemoglobin düzeylerine yol açabilir.
- Belirli ilaçlar Kemoterapi, radyasyon terapisi ve bazı antiinflamatuar ilaçlar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir veya mevcut kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir.
- Kemik iliği bozuklukları Lösemi, lenfoma ve miyelodisplazi gibi hastalıklar kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobin üretimini etkileyebilir.
- Genetik koşullar Orak hücreli anemi ve talasemi gibi anormal hemoglobin üretimine neden olabilen ve düşük hemoglobin düzeylerine yol açabilen kalıtsal bozukluklardır.
- Kronik inflamasyon :Vücutta devam eden inflamatuar durumlar da düşük hemoglobin düzeylerine katkıda bulunabilir.
- Parazit enfeksiyonları :Kancalı kurt gibi bazı parazit enfeksiyonları kan kaybına ve demir eksikliğine yol açarak düşük hemoglobin seviyelerine neden olabilir.