Kalp
Kalp, kanı damarlara pompalayarak dolaşıma güç sağlar. Kalbin sol tarafı oksijen bakımından zengin kanı vücuda pompalamaktan, sağ tarafı ise oksijeni tükenmiş kanı akciğerlere pompalamaktan sorumludur.
Damarlar
Vücudun iki ana kan damarı türü vardır:atardamarlar ve damarlar. Atardamarlar kanı kalpten uzaklaştırırken, toplardamarlar kanı kalbe geri taşır. Toplardamarların, yerçekimine karşı kan pompalamalarına yardımcı olan bir takım özellikleri vardır. Bunlar şunları içerir:
- Vanalar: Damar valfleri kanın geriye doğru akmasını önlemeye yardımcı olan tek yönlü valflerdir. Kan kalbe doğru aktığında kapakçıklar açılır. Kan kalpten uzaklaşmaya çalıştığında kapakçıklar kapanır.
- İskelet kasları: Kaslarınızı hareket ettirdiğinizde içlerinden geçen damarları sıkıştırırsınız. Bu, kanın kalbe doğru ilerlemesine yardımcı olur.
Solunum sistemi
Solunum sistemi aynı zamanda kanın dolaşımına da yardımcı olur. Nefes aldığınızda diyaframınız kasılır ve göğüs boşluğunuz genişler. Bu, göğüste kanın kalbe geri emilmesine yardımcı olan negatif bir basınç oluşturur.
Diğer faktörler
Kalp, toplardamarlar ve kapakçıkların yanı sıra bir dizi başka faktör de kanın yer çekimine karşı akışına yardımcı olur. Bunlar şunları içerir:
- Kan basıncı: Kan basıncı, kanın kan damarlarının duvarlarına karşı yaptığı basınçtır. Yüksek kan basıncı kanın kalbe doğru ilerlemesine yardımcı olur.
- Kan hacmi: Vücuttaki kan miktarı da kan akışını etkiler. Kan hacmi azaldığında, kan damarlarının duvarlarına doğru itilecek kan miktarı azalır. Bu, düşük tansiyona ve bayılmaya yol açabilir.
- Vücut ısısı: Vücut sıcaklığı aynı zamanda kan akışını da etkiler.
- Kan damarlarının esnekliği: Kan damarlarının esnekliği de kan akışında rol oynar. Kan damarları elastik olduğunda kan basıncı ve hacmindeki değişikliklere uyum sağlamak için genişleyebilir ve büzüşebilirler. Bu, kanın düzgün bir şekilde akmasını sağlamaya yardımcı olur.