1. İskemi: Hasar görmemiş bir kan damarındaki pıhtı, damarın sağladığı doku ve organlara normal kan akışını engelleyebilir. Bu, dokuların yeterli oksijen ve besin alamadığı bir durum olan iskemiye yol açabilir. İskemi, etkilenen doku ve organlara zarar verebilir ve pıhtının konumuna bağlı olarak çeşitli semptomlara neden olabilir. Örneğin, kalbe kan sağlayan koroner arterdeki pıhtı kalp krizine, beyindeki pıhtı ise felce neden olabilir.
2. Embolizasyon: Hasar görmemiş bir kan damarında oluşan pıhtı bazen koparak kan dolaşımına karışabilir. Bu emboli olarak bilinir. Bir emboli daha dar bir kan damarına gidebilir ve orada yerleşerek aşağı akış dokularına kan akışını engelleyebilir. Bu iskemiye ve etkilenen dokularda hasara yol açabilir. Embolizasyonun sonuçları embolinin konumuna ve tıkalı damarın boyutuna bağlıdır. Örneğin pulmoner emboli (akciğerlere giden bir pıhtı) yaşamı tehdit edici olabilir.
3. Derin Ven Trombozu (DVT): Genellikle bacaklarda olmak üzere derin bir toplardamarda pıhtı oluştuğunda buna Derin Ven Trombozu (DVT) adı verilir. DVT etkilenen uzuvda ağrıya, şişmeye ve hassasiyete neden olabilir. Pıhtı yerinden çıkıp akciğerlere giderse ciddi bir tıbbi acil durum olan pulmoner emboli ile sonuçlanabilir.
4. Arteriyel Tromboz: Bir arterde pıhtı oluştuğunda buna arteriyel tromboz denir. Bu, beyne, kalbe, böbreklere veya diğer organlara kan sağlayan arterlerde meydana gelebilir. Arteriyel tromboz doku hasarına, organ fonksiyon bozukluğuna ve ciddi vakalarda doku ölümüne bile yol açabilir.
5. Yüzeysel Tromboflebit: Yüzeysel tromboflebit, yüzeysel bir damarda, genellikle cilt yüzeyine yakın bir yerde pıhtı oluşmasını ifade eder. Bu durum etkilenen bölgede iltihaplanma, ağrı, kızarıklık ve şişmeye neden olabilir. Genellikle derin ven trombozu kadar şiddetli olmasa da yüzeysel tromboflebit yine de rahatsız edici olabilir ve komplikasyonları önlemek için tedavi gerektirebilir.
Hasar görmemiş bir kan damarında pıhtı varlığının, kan pıhtılaşma bozukluğu veya damar hastalığı gibi altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, ani göğüs ağrısı, nefes darlığı veya uzuvda şişlik ve ağrı gibi pıhtılaşmayı düşündüren herhangi bir semptomla karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir.