|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kanama
Sağlığı ve Hastalıkları

Pıhtılaşma Nedir

Pıhtılaşma Kan pıhtılaşması veya hemostaz olarak da bilinen kan pıhtısı oluşturarak kanamayı durduran biyolojik bir süreçtir. Kanın sıvıdan jele dönüşerek kan pıhtısı oluşturması sürecidir. Bu işlem, bir kan damarı yaralandığında aşırı kanamanın önlenmesine yardımcı olur.

Pıhtılaşma süreci, kan pıhtısının ağını oluşturan çözünmeyen bir protein olan fibrinin oluşumuna yol açan bir dizi ardışık biyokimyasal reaksiyonu içerir. İşlem, kan damarı duvarının hasar görmesi ile tetiklenir, bu da trombositlerin aktivasyonuna ve pıhtılaşma faktörlerinin salınmasına yol açar.

Pıhtılaşma yolu üç farklı aşamaya ayrılabilir:

1. Başlatma :Bu aşama, alttaki dokuları ve kanı dış ortama maruz bırakan kan damarı duvarının hasar görmesi ile tetiklenir. Bu, trombositlerin aktivasyonuna ve doku faktörü ve kalsiyum dahil pıhtılaşma faktörlerinin salınmasına yol açar.

2. Yayılma :Bu aşamada aktive olan pıhtılaşma faktörleri bir dizi reaksiyonla birbirleriyle etkileşime girerek trombin oluşumuna yol açar. Trombin, çözünür bir protein olan fibrinojeni, çözünmeyen bir protein olan fibrine dönüştüren bir enzimdir.

3. Stabilizasyon :Bu son aşamada, diğer bir pıhtılaşma faktörü olan faktör XIII'ün etkisi ile fibrin ağı stabilize edilir. Fibrin şeritleri güçlü ve stabil bir pıhtı oluşturacak şekilde çapraz bağlanır.

Pıhtılaşma süreci hemostazı korumak ve aşırı kanamayı önlemek için gereklidir. Ancak anormal pıhtılaşma, hemofili gibi kanama bozukluklarına veya derin ven trombozu (DVT) veya pulmoner emboli (PE) gibi istenmeyen kan pıhtılarının oluşmasına yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]