|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Düzenli kan nakli ile plazma almak arasındaki fark nedir?

Düzenli kan nakli hastanın kan dolaşımına tam kanın veya belirli kan bileşenlerinin (kırmızı kan hücreleri, plazma veya trombositler gibi) transfüzyonunu içerir. Genellikle anemi, kan kaybı veya bazı kan bozuklukları gibi durumların tedavisinde kullanılır.

Plazma ise kanın hacminin yaklaşık %55'ini oluşturan sıvı bileşenidir. Sıvı dengesini korumak, besinleri ve atık ürünleri taşımak ve bağışıklık fonksiyonunu desteklemek için gerekli olan çeşitli proteinleri, elektrolitleri, hormonları ve diğer maddeleri içerir.

Bazı durumlarda kişiye plazma nakli yapılabilir tam kan nakli yerine Plazma transfüzyonları öncelikle hemofili veya von Willebrand hastalığı gibi kanama bozuklukları olan bireylerde eksik veya yetersiz pıhtılaşma faktörlerini değiştirmek için kullanılır. Plazma ayrıca bağışıklık yetersizliklerini tedavi etmek veya ciddi yanıkları, travması veya sepsisi olan kritik hastalara geçici destek sağlamak için de verilebilir.

Düzenli kan nakli ile plazma almak arasındaki temel farklar şunlardır:

1. Aktılan bileşenler :Düzenli kan transfüzyonu, hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak tam kanın veya kırmızı kan hücreleri, trombositler veya plazma gibi belirli kan bileşenlerinin transfüzyonunu içerir. Plazma transfüzyonu özellikle kanın yalnızca plazma bileşeninin transfüzyonunu içerir.

2. Amaç :Düzenli kan nakli, anemi, kan kaybı veya bazı kan bozuklukları gibi çeşitli durumların tedavisinde kullanılır. Plazma transfüzyonları öncelikle kanama bozukluklarında eksik pıhtılaşma faktörlerinin yerine konulması veya sıvı ve protein dengesinin çok önemli olduğu kritik hastalıklarda destek sağlanması amacıyla kullanılır.

3. Hasta grupları :Düzenli kan transfüzyonları genellikle kırmızı kan hücrelerini (anemi), trombositleri (trombositopeni) veya genel kan hacmini (hipovolemi) etkileyen rahatsızlıkları olan hastalara yapılır. Plazma transfüzyonları öncelikle kanama bozuklukları veya bazı bağışıklık yetersizlikleri olan kişiler için kullanılır.

4. Sıklık ve süre :Hastanın durumuna ve belirli kan bileşenlerine olan ihtiyacına bağlı olarak düzenli kan transfüzyonları bir kez veya tekrar tekrar yapılabilir. Plazma transfüzyonları, hastanın pıhtılaşma durumuna veya sıvı gereksinimlerine bağlı olarak, gerektiğinde tek seferlik veya kısa süreli infüzyonlar halinde verilir.

5. Riskler ve dikkat edilmesi gereken noktalar :Hem düzenli kan nakilleri hem de plazma nakilleri, nakille ilişkili enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar veya aşırı sıvı yüklenmesi gibi belirli riskler taşır. Transfüzyon kararları, hastanın bireysel koşulları ve ihtiyaçlarına göre kalifiye bir tıp uzmanı tarafından verilmelidir.

Belirli bir hasta için önerilen spesifik transfüzyon tedavisi tipinin, hastanın altta yatan tıbbi durumuna bağlı olduğunu ve sağlık hizmeti sağlayıcılarının, en uygun tedavi yaklaşımını belirlemek için bu faktörleri dikkatle değerlendirdiğini unutmamak önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır