|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Plazma neden kanın cansız bir bileşenidir?

Kan hacminin yaklaşık %55'ini oluşturan sıvı bileşen olan plazma, aslında kanın cansız bir bileşeni olarak sınıflandırılır. Kırmızı kan hücreleri (eritrositler), beyaz kan hücreleri (lökositler) ve trombositler (trombositler) dahil olmak üzere kanın diğer hücresel bileşenleri canlı olsa da, plazma, canlı olmayan bir hücre dışı matris olarak düşünülebilir. İşte bunun birkaç nedeni:

Hücresel Metabolizma Eksikliği:Plazma, canlı hücrelerden farklı olarak hücresel metabolizmayı gerçekleştirmez. Enerji üretimi, protein sentezi ve hücresel işlevler için gerekli olan bir çekirdeğe, mitokondriye veya diğer organellere sahip değildir.

İnert Bileşim:Plazma çeşitli çözünmüş iyonlardan, proteinlerden, hormonlardan ve atık ürünlerden oluşur ancak canlı organizmalarda görülen kendi kendini organize etme ve kendi kendini onarma özelliklerinden yoksundur.

Hücresel Yapının Eksikliği:Canlı hücrelerin aksine, plazma yapılandırılmış bir varlık halinde organize edilmemiştir. Esas olarak kan dolaşımındaki moleküllerin sulu bir çözeltisidir.

Büyüme ve Üremenin Olmaması:Plazmanın kendi başına büyüme, bölünme ve çoğalma özelliği yoktur. Plazmanın bileşimi, diğer bölmelerle madde alışverişi ve karaciğer ve böbrekler gibi organlar tarafından düzenlenmesi de dahil olmak üzere vücut içindeki çeşitli işlemler yoluyla korunur.

Replikatif Olmayan Doğa:Plazma kendi kendini kopyalayamaz, yani yeni plazma veya diğer kan hücrelerini üretemez.

Plazma, kan hacminin korunması, maddelerin taşınması ve çok sayıda fizyolojik sürecin kolaylaştırılması için gerekli olmasına rağmen, canlı organizmaların tanımlayıcı özelliklerinden yoksundur. Bu nedenle kanın cansız bir bileşeni olarak kabul edilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]