- Plazma: Plazma, kanın hacminin yaklaşık %55'ini oluşturan sıvı bileşenidir. Su, elektrolitler (sodyum, potasyum, klorür ve bikarbonat iyonları gibi), proteinler (albümin, globülinler ve fibrinojen gibi), hormonlar, atık ürünler (üre ve kreatinin gibi) ve gazlardan (örneğin oksijen, karbondioksit ve nitrojen).
- Hücresel bileşenler: Kanın hücresel bileşenleri hacminin yaklaşık %45'ini oluşturur ve kırmızı kan hücreleri (eritrositler), beyaz kan hücreleri (lökositler) ve trombositlerden (trombositler) oluşur.
- Kırmızı kan hücreleri (eritrositler):Kırmızı kan hücreleri en bol bulunan kan hücresi türüdür ve hücresel bileşenlerin yaklaşık %99'unu oluşturur. Akciğerlerden dokulara oksijen, dokulardan akciğerlere karbondioksit taşımaktan sorumludurlar.
- Beyaz kan hücreleri (lökositler):Beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücrelerine göre daha az yaygındır ve hücresel bileşenlerin yaklaşık %1'ini oluşturur. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olurlar. Nötrofiller, lenfositler, monositler, eozinofiller ve bazofiller dahil olmak üzere çeşitli beyaz kan hücresi türleri vardır.
- Plateletler (trombositler):Trombositler en küçük kan hücresi türüdür ve hücresel bileşenlerin %1'inden azını oluşturur. Kanın pıhtılaşmasında rol oynarlar ve kanamanın durdurulmasına yardımcı olurlar.