1. Bulaşıcı Hastalıkların Bulaşması :Kanın paylaşılması HIV, hepatit B (HBV), hepatit C (HCV) ve frengi gibi çeşitli bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına neden olabilir. Bu hastalıklar karaciğer hasarı, kronik hastalıklar ve ciddi vakalarda ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
2. Uyumsuz Kan Grupları :Vericinin ve alıcının kan grupları uyumsuzsa, transfüzyon reaksiyonu adı verilen ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir duruma yol açabilir. Uyumsuz kan türleri, alıcının bağışıklık sisteminin nakledilen kana saldırmasına neden olarak ateş, titreme, nefes darlığı ve aşırı durumlarda böbrek yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir.
3. Bakteriyel Kirlenme :Uygun sterilizasyon teknikleri izlenmezse kan transfüzyonları bakteriyel kontaminasyona neden olabilir. Bu, alıcıda sepsis veya kan dolaşımı enfeksiyonları gibi ciddi enfeksiyonlara ve komplikasyonlara neden olabilir.
4. Alloimmünizasyon :Tekrarlanan kan transfüzyonları bazen alıcının bağışıklık sisteminin, donörün kanında bulunan yabancı antijenlere karşı antikorlar geliştirdiği alloimmünizasyona yol açabilir. Alıcının bağışıklık sistemi aynı antijenleri içeren daha sonraki kan nakillerine daha güçlü tepki verebileceğinden, bu durum gelecekteki nakillerde sorunlara neden olabilir.
5. Birim Aşırı Yükü :Çok fazla kan transfüzyonu aşırı sıvı yüklenmesine yol açabilir, bu da kalbi zorlayabilir ve akciğer ödemi (akciğerlerde sıvı) ve kan basıncında artış gibi komplikasyonlara neden olabilir.
6. Demir Aşırı Yükü (Hemosideroz) :Sık kan nakli, özellikle belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde alıcıda aşırı demir yüklenmesine neden olabilir. Vücutta aşırı demir birikmesi karaciğer, kalp ve pankreas gibi organlara zarar verebilir.
7. Transfüzyona Bağlı Akut Akciğer Hasarı (TRALI) :Kan nakli sonrasında ortaya çıkabilen nadir fakat ciddi bir komplikasyon. TRALI, sıklıkla solunum yetmezliğine yol açan, akciğerlerde akut solunum sıkıntısı ve iltihaplanma ile karakterizedir.
8. Graft-versus-host Hastalığı (GVHD) :Transfüze edilen kan, alıcının bağışıklık sistemine saldıran beyaz kan hücreleri içerdiğinde gelişebilen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum. Bu, kemik iliği nakli yapılanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda ortaya çıkabilir.
Bu riskler ve potansiyel komplikasyonlar nedeniyle kan paylaşımı yalnızca sıkı kontrol edilen tıbbi koşullar altında, uygun tarama ve prosedürler eğitimli sağlık uzmanları tarafından takip edilerek gerçekleştirilmelidir. Kan bankacılığı ve transfüzyon hizmetleri, bu riskleri en aza indirmek ve kan transfüzyonlarının güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.