1. Atriyoventriküler (AV) Kapaklar:Kalbin sağ tarafındaki triküspit kapak ve sol tarafındaki mitral (veya biküspit) kapak, ventriküller kasıldığında kanın ventriküllerden kulakçıklara geri akışını önler.
2. Yarım Ay Kapakları:Pulmoner arterdeki pulmoner kapak ve aorttaki aort kapağı, ventriküller gevşediğinde kanın arterlerden kalbe geri akışını önler.
3. Chordae Tendineae:Bu ince, fibröz kordonlar, AV kapakçıklarının uçlarını (yaprakçıklar) ventriküllerdeki papiller kaslara bağlar. Ventriküller kasıldığında papiller kaslar korda tendineaları çekerek AV kapaklarının atriyuma geri itilmesini engeller.
4. Miyokardiyal Kasılmalar:Kalp kasının (miyokard) koordineli kasılmaları, kanın odacıklar boyunca sıralı bir şekilde akışını sağlar. Kalp odacıklarının düzenli ve ritmik kasılması kanın ileri doğru itilmesine yardımcı olur ve geriye doğru akışı önler.
Bu yapılar birlikte uyum içinde çalışarak kalpteki kanın tek yönlü akışını sürdürür, oksijenden zengin kanın vücuda pompalanmasını ve oksijensiz kanın oksijenlenmek üzere akciğerlere yönlendirilmesini sağlar.