1. Anormal Kalp Sesi:Kalp üfürümü genellikle kalp atışlarında hışırtı, hışırtı, üfleme veya gürleme sesi gibi olağandışı veya anormal bir ses ile karakterize edilir. Bu anormal kalp sesleri, sağlık personeli tarafından yapılan fizik muayene sırasında stetoskop aracılığıyla duyulabilir.
2. Göğüs Ağrısı veya Rahatsızlık:Kalpte üfürüm olan bazı kişiler göğüs ağrısı veya rahatsızlığı yaşayabilir. Rahatsızlık göğüste basınç, gerginlik veya sıkışma hissi olarak tanımlanabilir.
3. Nefes Darlığı:Özellikle efor veya fiziksel aktivite sırasında nefes almada zorluk veya nefes darlığı bazen kalp üfürümünün bir işareti olabilir.
4. Yorgunluk:Açıklanamayan yorgunluk veya fiziksel aktiviteyle ya da artan eforla ilgisi olmayan yorgunluk, özellikle başka belirtiler de eşlik ediyorsa, kalp üfürümünün belirtisi olabilir.
5. Baş dönmesi, baş dönmesi veya bayılma:Kalpte üfürüm olan bazı kişiler baş dönmesi, baş dönmesi ve hatta bayılma (senkop) dönemleri yaşayabilir.
6. Çarpıntı:Kalpte üfürüm olan bir kişi, kalp atışlarını, çarpmayı, atışları atlama veya çarpıntı (çarpıntı) hissini tanımlayabilir.
7. Şişmiş Ayak Bilekleri, Ayaklar veya Bacaklar:Bazı durumlarda, kalp üfürümleri, kan dolaşımını etkileyen, alt ekstremitelerde sıvı tutulmasına ve şişmeye yol açan altta yatan kalp sorunlarına işaret edebilir.
8. Mavimsi Cilt Tonu (Siyanoz):Kalp üfürümünün doğuştan gelen kritik bir kalp kusuruyla ilişkili olması durumunda, genellikle dudaklar ve parmakların çevresinde, cildin mavimsi bir renk değişikliği olan siyanoza neden olabilir.
9. Beslenme Zorluğu veya Gelişememe (Bebeklerde):Doğuştan kalp kusuruna bağlı kalp üfürümü olan bebeklerde, yetersiz beslenme, zayıf emme veya uygun şekilde kilo alamama görülebilir.
Tüm üfürümlerin ciddi bir kalp rahatsızlığına işaret etmediğini unutmamak önemlidir. Bazı kalp üfürümleri masumdur, yani tıbbi tedavi gerektirmezler. Bununla birlikte, eğer birisinin kalpte üfürüm olduğundan şüpheleniyorsanız, sebebini belirlemek ve uygun bakım ve tedaviyi almak için bir sağlık uzmanı tarafından tıbbi değerlendirmeye başvurmanız önemlidir.