1. Ortalama döngü uzunluğunuzu hesaplayın. Bunu yapmak için son adetinizin başlangıcı ile mevcut adetinizin başlangıcı arasındaki gün sayısını toplayın. Daha sonra bu sayıyı o zaman diliminde geçirdiğiniz döngü sayısına bölün. Örneğin, son 12 ayda 4 adet adet gördüyseniz ve son adet döneminizin başlangıcı ile mevcut adet döneminizin başlangıcı arasındaki toplam gün sayısı 150 ise ortalama adet dönemi uzunluğunuz 37,5 gündür.
2. Bir adet takibi uygulaması kullanın. Adet döngünüzü takip etmenize ve yumurtlama tarihinizi tahmin etmenize yardımcı olabilecek birçok farklı adet takip uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulamalar, adet dönemleriniz düzensizse özellikle yararlı olabilir; çünkü adet döngünüzdeki kalıpları belirlemenize ve yumurtlama olasılığınızın en yüksek olduğu zamanı tahmin etmenize yardımcı olabilirler.
3. Doktorunuzla konuşun. Gebe kalma yeteneğinizle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun. Doğurganlığınızı değerlendirmenize yardımcı olabilirler ve sizin için en iyi eylem planını önerebilirler.
Düzensiz adet dönemleriniz olduğunda hamile kalma tarihinizi belirlemenize yardımcı olacak bazı ek ipuçlarını burada bulabilirsiniz:
* Vücudunuzun yumurtlama belirtilerine dikkat edin. Bunlar servikal mukustaki değişiklikleri, göğüslerde hassasiyeti ve cinsel isteğin artmasını içerebilir.
* Yumurtlama tahmin kiti kullanın. Bu kitler idrarınızdaki luteinize edici hormon (LH) düzeylerini ölçerek yumurtlama döneminizi belirlemenize yardımcı olabilir.
* Bazal vücut sıcaklığınızı (BBT) çizelgeleyin. BBT'niz uyku sırasında vücudunuzun ulaştığı en düşük sıcaklıktır. Yumurtlamadan sonra biraz yükselir, bu nedenle BBT'nizi çizelgelemek yumurtladığınız zamanı belirlemenize yardımcı olabilir.
Unutmayın, bu yöntemler %100 doğru değildir, dolayısıyla hamile kalma yeteneğinizle ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.