Çoklu yumurtlama meydana geldiğinde yumurtalar, sperm tarafından döllenebilecekleri fallop tüplerine salınır. Birden fazla yumurta döllenirse bu durum ikiz, üçüz veya dördüz gibi çoğul gebeliklere yol açabilir.
Çoklu yumurtlama şansı kadının yaşının yanı sıra polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı tıbbi durumlarla birlikte artar.
Kısırlığı tedavi etmek için kullanılan clomid ve letrozol gibi bazı ilaçlar da çoklu yumurtlamaya neden olabilir.
Çoğul yumurtlamanın riskleri
Çoklu yumurtlama başarılı bir hamileliğe yol açsa da aşağıdaki gibi bazı riskleri de taşır:
* Erken doğum: Çoğul gebeliklerin erken doğumla sonuçlanma olasılığı daha yüksektir ve bu da bebeklerde bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir.
* Düşük doğum ağırlığı: Çoğul gebeliklerden doğan bebekler genellikle tek bebeklerden daha küçüktür ve bu da sağlık sorunları riskini artırabilir.
* Doğum kusurları: Çoğul gebeliklerin, nöral tüp defektleri ve kalp defektleri gibi doğum kusurlarıyla sonuçlanma olasılığı daha yüksektir.
* Gestasyonel diyabet: Çoğul gebeliklerde gebelik diyabeti gelişme olasılığı daha yüksektir, bu da anne ve bebek için komplikasyonlara yol açabilir.
* Preeklampsi: Çoğul gebeliklerde, hayatı tehdit eden bir durum olan eklampsiye yol açabilen ciddi bir durum olan preeklampsi gelişme olasılığı daha yüksektir.
Çoklu yumurtlama şansınızı artırabilecek doğurganlık tedavileri düşünüyorsanız, riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışmanız önemlidir.