Cinsel ilişki sırasında boşalmadan önce az miktarda boşalma öncesi sıvı salınır. Partneriniz daha önceki cinsel ilişkiler sırasında kısa bir süre içerisinde boşalmış olsa bile bu sıvı sperm içerebilir. Boşalma öncesi sıvıdan gelen sperm vajinaya temas ederse yine de hamileliğe yol açabilir.
Geri çekilme yöntemi bazen hamileliği önlemede etkili olabilse de başarısızlık oranı diğer doğum kontrol yöntemlerine göre nispeten yüksektir. Zamanın yalnızca %78'inde etkili olduğu tahmin edilmektedir; bu, birincil doğum kontrol yöntemi olarak bu yöntemi kullanan 100 kadından yaklaşık 22'sinin her yıl hamile kalacağı anlamına gelir.
Bu nedenle, eğer hamile kalmaya çalışmıyorsanız ve son derece etkili bir doğum kontrol yöntemi istiyorsanız, prezervatif, hormonal kontraseptifler (örneğin doğum kontrol hapları, enjeksiyonlar) veya diyafram gibi bariyer yöntemleri gibi diğer doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız önerilir. veya servikal kapaklar. Bu yöntemler istenmeyen gebeliklerin önlenmesinde ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı korunmada daha fazla güvenilirlik sağlar.