- Doğum kontrolüne ilişkin bilgi eksikliği: Birçok genç, mevcut tüm farklı doğum kontrol yöntemlerinin veya bunların nasıl doğru şekilde kullanılacağının farkında değildir. Bu da planlanmamış gebeliklere yol açabilir.
- Arkadaş baskısı: Gençler hazır olmasalar bile akranlarından seks yapma konusunda baskı hissedebilirler. Bu baskı özellikle gencin arkadaşları zaten cinsel açıdan aktifse daha güçlü olabilir.
- Ebeveynlerden veya diğer yetişkinlerden destek eksikliği: Yaşamlarında destekleyici ebeveynleri veya başka yetişkinleri olmayan gençlerin, korunmasız seks de dahil olmak üzere riskli cinsel davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olabilir. Bunun nedeni, ebeveynleriyle veya diğer yetişkinlerle seks hakkında konuşmakta kendilerini rahat hissetmemeleri veya sağlıklı kararlar vermek için ihtiyaç duydukları rehberlik ve desteği alamamalarıdır.
- Düşük özgüven: Benlik saygısı düşük olan gençlerin, kendilerini iyi hissetmenin veya başkalarının dikkatini çekmenin bir yolu olarak riskli cinsel davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olabilir.
- Madde bağımlılığı: Alkol veya uyuşturucu kullanan gençlerin riskli cinsel davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olabilir çünkü bu maddeler muhakeme ve karar verme sürecini olumsuz etkileyebilir.
- Akıl sağlığı sorunları: Depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları olan gençlerin, semptomlarıyla başa çıkmanın bir yolu olarak riskli cinsel davranışlarda bulunma olasılıkları daha yüksek olabilir.
Hamile kalmayı seçen gençlerin hepsinin bu nedenlerden dolayı hamile kalmadığını unutmamak önemlidir. Gençlerde hamileliğe katkıda bulunabilecek birçok başka faktör vardır ve her bir vaka benzersizdir.