|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kısırlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Adet döngüsü nedir ve kızlarda neden görülür?

Adet döngüsü nedir?

Adet döngüsü, bir kadının üreme sisteminde hamileliği mümkün kılan bir dizi doğal değişikliktir. Döngü, beyindeki ve yumurtalıklardaki hipofiz ve hipotalamus bezleri tarafından kontrol edilir.

Adet döngüsünün dört aşaması vardır:

1. Folliküler aşama adetin ilk günü başlar ve yumurtlamanın gerçekleşmesiyle sona erer. Bu aşamada yumurtalıklar, rahim iç yüzeyini (endometriyum) kalınlaştıran östrojen üretir.

2. Yumurtlama yumurtalıkların birinden olgun bir yumurtanın salınması durumunda ortaya çıkar. Bu genellikle adet döngüsünün 14. günü civarında olur, ancak kadından kadına değişebilir.

3. Luteal aşama Yumurtlamadan sonra başlar ve adetin başlamasıyla sona erer. Bu aşamada korpus luteum (yumurtlamadan sonra yumurtalık üzerinde oluşan küçük bir bez) rahim iç yüzeyinin korunmasına yardımcı olan progesteron üretir.

4. Adet Rahim zarının dökülüp vajina yoluyla vücuttan atılmasıyla başlar. Bu genellikle 3-5 gün sürer ancak kadından kadına değişebilir.

Kızların neden adet döngüsü vardır?

Adet döngüleri normal üreme sürecinin bir parçasıdır. Her ay vücudu hamileliğe hazırlıyorlar. Hamilelik oluşmazsa adet döneminde rahim duvarı dökülür.

Adet döngüleri aynı zamanda kadının hormonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur. Östrojen ve progesteron, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı vücut fonksiyonunda rol oynayan önemli hormonlardır:

* Üreme

* Metabolizma

* Ruh Hali

* İştah

* Uyku

Adet döngüsü, bu hormonların doğru zamanlarda, doğru miktarda üretilmesini sağlamaya yardımcı olur.

Kızlar ne zaman adet görmeye başlar?

Kızlar genellikle 12 ila 15 yaşları arasında adet görmeye başlar ancak bu durum kızdan kıza değişebilir. Bazı kızlar 10 yaşında başlayabilir, bazıları ise 16 veya daha büyük olana kadar başlamayabilir.

İlk birkaç adet döngüsü düzensiz olabilir, ancak genellikle zamanla daha düzenli hale gelirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]