|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kısırlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Erkeklerde kısırlığın nedeni nedir?

Erkek kısırlığı olarak da bilinen erkeklerde kısırlık, bir erkeğin bir kadını hamile bırakamaması anlamına gelir. Spermin üretimini, işlevini veya dağıtımını etkileyen çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Erkek kısırlığının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

1. Düşük Sperm Sayısı (Oligospermi):

- Sperm sayısının mililitrede 15 milyonun altında olması genellikle düşük kabul edilir.

2. Zayıf Sperm Hareketliliği (Astenospermi):

- Spermin önemli bir kısmının hareketliliği azaldığında veya zayıfladığında, bu onların yumurtaya ulaşma yeteneklerini etkileyebilir.

3. Anormal Sperm Morfolojisi (Teratozoospermi):

- Spermin şekli veya yapısındaki anormallikler yumurtayı dölleme yeteneğini tehlikeye atabilir.

4. Varikosel:

- Bu, skrotum içindeki damarların genişlemesi ve şişmesi olup, skrotal sıcaklıkların artmasına neden olur ve bu da sperm üretimini bozabilir.

5. Genetik Faktörler:

- Klinefelter sendromu (fazladan bir X kromozomu), kistik fibroz veya Y kromozomu mikrodelesyonları gibi genetik bozukluklar sperm üretimini veya kalitesini etkileyebilir.

6. Hormonal Dengesizlikler:

- Testosteron, FSH (folikül uyarıcı hormon) ve LH (luteinize edici hormon) dahil olmak üzere çeşitli hormonlar, sperm üretiminde kritik rol oynar. Bu hormon seviyelerindeki dengesizlikler spermatogenezi bozabilir.

7. Çevresel Faktörler:

- Bazı toksinlere, ağır metallere, böcek ilaçlarına, radyasyona veya aşırı ısıya maruz kalmak sperm üretimini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

8. Enfeksiyonlar:

- Klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD'ler), üreme organlarında iltihaplanma ve yara oluşumuna neden olarak sperm üretimini veya taşınmasını bozabilir.

9. İlaçlar ve Tedaviler:

- Kemoterapi gibi bazı ilaçların sperm üretimi üzerinde zararlı etkileri olabilir. Vazektomi gibi cerrahi prosedürler de kısırlığa yol açabilir.

10. Sağlık Koşulları:

- Diyabet, obezite, tiroid bozuklukları, böbrek veya karaciğer hastalığı veya hipofiz bezi sorunları gibi kronik durumlar, erkek doğurganlığını dolaylı olarak etkileyebilir.

11. Yaşam Tarzı Faktörleri:

- Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımı ve belirli bitki veya takviyelerin uzun süreli kullanımı sperm kalitesini veya üretimini olumsuz etkileyebilir.

Doğurganlık sorunları yaşıyorsanız doğru tanı ve uygun tedavi için ürolog veya androlog gibi bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]