1. Yapışıklıklar ve yara dokusu :Ameliyat sonrasında fallop tüpünün alındığı bölgenin çevresinde skar dokusu oluşabilir. Bazen bu yapışıklıklar tahrişe veya çekilmeye neden olarak karın bölgesinde keskin ağrılara neden olabilir.
2. Yumurtlama ağrısı :Yumurtlama, yumurtalıkların birinden olgun bir yumurtanın serbest bırakılmasıyla meydana gelir. Bazen yumurtlama, hangi yumurtalığın yumurtayı bıraktığına bağlı olarak karnın bir tarafında kısa süreli keskin ağrılara veya sızılara neden olabilir.
3. Adet krampları :Dismenore olarak bilinen adet ağrısı aynı zamanda kramplara ve keskin karın ağrılarına da neden olabilir. Bu ağrı genellikle adet döneminde ortaya çıkar.
4. Pelvik inflamatuar hastalık (PID) :PID, fallop tüpleri de dahil olmak üzere kadın üreme organlarını etkileyebilen bir enfeksiyondur. Tedavi edilmezse PID, pelvis ve karın bölgesinde kronik ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir.
5. Endometriozis :Endometriozis, rahim iç zarına benzer dokunun, yumurtalıklar, fallop tüpleri veya diğer pelvik organlar gibi rahim dışında büyüdüğü bir durumdur. Bu yanlış yerleştirilmiş doku iltihaplanma, ağrı ve yara izine neden olarak keskin karın ağrılarına neden olabilir.
6. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) :IBS, karın ağrısı, şişkinlik ve bağırsak hareketlerinde değişikliklere neden olabilen fonksiyonel bir sindirim bozukluğudur. Bazı durumlarda IBS diğer karın rahatsızlıklarının semptomlarını taklit edebilir.
Keskin karın ağrılarının aynı zamanda tıbbi müdahale gerektirebilecek daha ciddi durumların bir belirtisi olabileceğini unutmamak önemlidir. Ağrınız kalıcıysa, şiddetliyse veya ateş, olağandışı kanama veya mide bulantısı gibi başka semptomlar da eşlik ediyorsa, doğru değerlendirme ve teşhis için bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir. Gerekli testleri yapıp ağrınızın altında yatan nedeni belirleyebilir ve buna göre uygun tedaviyi önerebilirler.