|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | jinekolojik Bozukluklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kist türleri nelerdir?

Kistler kökenlerine, konumlarına ve içeriklerinin niteliğine göre farklı türlere ayrılabilir. İşte bazı yaygın kist türleri:

1. Epidermal Kistler:Bunlar derinin üst tabakasında oluşan kanserli olmayan kistlerdir. Deride, saçta ve tırnaklarda bulunan bir protein olan keratin ile doludurlar. Epidermal kistler genellikle pilar kistler veya yağ kistleri olarak bilinir.

2. Ganglion Kistleri:Bunlar genellikle el bileği, el, ayak veya ayak bileği eklemleri veya tendonları çevresinde meydana gelen, kanserli olmayan sıvı dolu şişliklerdir.

3. Yumurtalık Kistleri:Kadınlarda yumurtalıklarda gelişen içi sıvı dolu keseler veya büyümelerdir. Genellikle kendiliğinden kaybolan folikül kistleri veya korpus luteum kistleri gibi fonksiyonel kistler olabileceği gibi, dermoid kistler veya kistadenomlar gibi tıbbi tedavi gerektirebilecek patolojik kistler de olabilirler.

4. Meme Kistleri:Meme dokusunda oluşabilen içi sıvı dolu keselerdir. Meme kistlerinin çoğu iyi huyludur (kanserli değildir) ve özellikle 30 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda oldukça yaygındır.

5. Böbrek Kistleri:Böbrek kistleri olarak da bilinen böbreklerde gelişen içi sıvı dolu keselerdir. Basit böbrek kistleri genellikle iyi huyludur ve herhangi bir belirtiye neden olmaz, ancak karmaşık böbrek kistleri veya çoklu kistler izleme veya tedavi gerektirebilir.

6. Karaciğer Kistleri:Karaciğer dokusunda oluşan içi sıvı dolu keselerdir. Çoğu durumda, karaciğer kistleri iyi huylu ve asemptomatiktir, ancak bazen daha büyük kistler veya birden fazla kist tıbbi müdahale gerektirebilir.

7. Pankreas Kistleri:Pankreas içerisinde gelişen içi sıvı dolu keselerdir. Pankreas kistleri iyi huylu, kötü huylu veya kötü huylu (kanserli) olarak sınıflandırılabilir; bu nedenle bunların bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

8. Kemik Kistleri:Bunlar kemik dokusu içinde gelişen anormal sıvı dolu boşluklardır. Tek kamaralı kemik kistleri ve anevrizmal kemik kistleri gibi bazı kemik kistleri iyi huylu iken, osteosarkomlar gibi diğerleri kanserli olabilir.

9. Dermoid Kistler:Bunlar deri, saç, tırnak ve hatta diş gibi çeşitli doku türlerini içeren doğuştan kistlerdir. Genellikle kadınlarda yumurtalıklarda, erkeklerde ise skrotumda bulunurlar.

10. Kıl dönmesi Kistleri:Bu kistler kalçanın üst kısmında kuyruk kemiğinin yakınında oluşur. Saç, deri döküntüleri ve diğer malzemeleri içerirler ve enfeksiyon kapabilir veya iltihaplanabilirler.

Vücudunuzda olağandışı şişlikler, şişlikler veya kistler fark ederseniz, doğru teşhis ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır