1. Erken Aşama (0-6 Saat): Bu aşamada şişme ve kanama nedeniyle etkilenen kompartmanda basınç artar ancak doku perfüzyonu ve oksijenasyonu hala yeterli olabilir. Bu aşamadaki semptomlar, görünür yaralanmayla orantısız ağrı, gerginlik ve azalmış his gibi hafif olabilir.
2. Ara Aşama (6-8 Saat): Bölme içinde basınç artmaya devam ettikçe doku perfüzyonu ve oksijenlenme tehlikeye girmeye başlar. Semptomlar daha belirgin hale gelir ve etkilenen uzuvda şiddetli ağrı, artan gerginlik ve şişlik, uyuşukluk ve güçsüzlük içerebilir.
3. Son Aşama (8+ Saat): Tedavi edilmezse kompartman sendromu, etkilenen kompartman içindeki dokulara, sinirlere ve kaslara geri dönüşü olmayan hasarla karakterize edilen geç evreye ilerleyebilir. Bu aşamada semptomlar arasında dayanılmaz ağrı, his kaybı, felç ve soğuk, soluk cilt bulunur.
Kompartman sendromunun tıbbi bir acil durum olduğunu ve ciddi komplikasyonları önlemek ve doku hasarını en aza indirmek için erken tanı ve hızlı tedavinin çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Birinin kompartman sendromu yaşadığından şüpheleniyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin.