* Hamilelik: Evde hamilelik testleriniz (HPT'ler) negatif çıksa bile hamile olmanız mümkündür. HPT'ler bazen, özellikle de testi çok erken yaparsanız veya idrarınız çok seyreltilmişse, yanlış negatif sonuçlar verebilir. Hamilelik olasılığından endişeleniyorsanız, idrar testinden daha hassas olan ve hamileliği daha erken tespit edebilen kanda hamilelik testi için bir doktora görünmelisiniz.
* Hormonal dengesizlik: Hormonal bir dengesizlik, adet gecikmesi ve lekelenme dahil olmak üzere düzensiz adet görmeye neden olabilir. Buna stres, tiroid sorunları veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
* Yumurtalık kistleri: Yumurtalık kistleri yumurtalıklarda gelişebilen sıvı dolu keselerdir. Bazen adet gecikmesi ve lekelenme dahil olmak üzere düzensiz adet görmeye neden olabilirler.
* Rahim miyomları: Rahim miyomları rahimde gelişebilen kanserli olmayan büyümelerdir. Bazen adet gecikmesi ve lekelenme dahil olmak üzere düzensiz adet görmeye neden olabilirler.
* Endometriozis: Endometriozis, rahmi kaplayan dokunun (endometriyum) rahmin dışında büyümesiyle oluşan bir durumdur. Bazen adet gecikmesi ve lekelenme de dahil olmak üzere düzensiz adet görmeye neden olabilir.
* Ektopik gebelik: Döllenmiş bir yumurta, fallop tüpleri gibi uterusun dışına implante edildiğinde ektopik gebelik meydana gelir. Bazen adet gecikmesi ve lekelenme de dahil olmak üzere düzensiz adet görmeye neden olabilir.
Adetinizin gecikmesi ve kahverengi lekelenme konusunda endişeleriniz varsa, değerlendirme için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz belirtilerinizin nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.