1. Hamilelik :Üreme çağındaysanız ve korunmasız cinsel ilişki yaşadıysanız adetinizin kesilmesinin olası bir nedeni hamilelik olabilir. Hamile olup olmadığınızı doğrulamak için hamilelik testi yapmanız önemlidir.
2. Menopoz :Adetin doğal olarak kesilmesi olan menopoz, genellikle 45 ila 55 yaş arasındaki kadınlarda görülür. Sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopozla ilişkili başka semptomlar da yaşıyorsanız, bu adetinizin sona erdiğinin bir işareti olabilir. menopoza.
3. Hipotalamik işlev bozukluğu :Beynin küçük bir bölgesi olan hipotalamus adet döngüsünün düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Bazı ilaçlar, stres, yeme bozuklukları ve aşırı egzersiz gibi hipotalamusu etkileyen durumlar adet döngüsünü etkileyebilir ve adet gecikmesine neden olabilir.
4. PCOS (polikistik over sendromu) :PKOS üreme çağındaki kadınları etkileyen hormonal bir hastalıktır. Bu durum düzensiz adet dönemlerine veya hiç adet görmemenize neden olabileceği gibi sivilce, hirsutizm (aşırı kıllanma) ve kilo alımı gibi diğer semptomlara da yol açabilir.
5. Tiroid sorunları :Az aktif tiroid (hipotiroidizm) veya aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) gibi tiroid sorunları adet döngüsünü etkileyebilir ve düzensiz adet dönemlerine neden olabilir.
6. Belirli ilaçlar :Doğum kontrol hapları, bazı antidepresanlar, kemoterapi ilaçları ve antihistaminikler gibi bazı ilaçlar adet döngüsünü etkileyebilir ve potansiyel olarak adet gecikmesine neden olabilir.
Regl döneminiz geciktiyse ve bunun nedeni konusunda endişeleriniz varsa, doğru değerlendirme ve teşhis için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Adet gecikmenizin altında yatan nedeni belirleyebilir ve uygun tedavi veya yönetim önerebilirler.