Demir eksikliği: Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan protein olan hemoglobinin üretimi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Demir eksikliği, mikrositik hipokromik aneminin en yaygın nedenidir ve diyetle yetersiz demir alımı, demirin zayıf emilimi veya kan kaybından kaynaklanabilir.
Kronik inflamasyon: Kronik inflamasyon, demir emiliminin ve kullanımının azalmasına yol açarak demir eksikliğine ve mikrositik hipokromik anemiye yol açabilir. Bu romatoid artrit, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve kanser gibi durumlarda ortaya çıkabilir.
Talasemi: Talasemi, hemoglobinin yapı taşları olan bir veya daha fazla globin zincirinin üretiminin azalması veya hiç olmamasıyla karakterize edilen bir grup kalıtsal kan hastalığıdır. Talasemi mikrositik hipokromik anemiye neden olabilir.
Sideroblastik anemi: Sideroblastik anemi, kırmızı kan hücresi öncüllerinin mitokondrisinde anormal demir birikimi ile karakterize edilen bir grup nadir hastalıktır. Bu, bozulmuş hemoglobin sentezine ve mikrositik hipokromik anemiye yol açabilir.
Kurşun zehirlenmesi: Kurşun hem sentezine müdahale ederek mikrositik hipokromik anemiye yol açabilir. Çocuklar kurşun zehirlenmesine karşı özellikle savunmasızdır.
Kronik böbrek hastalığı: Kronik böbrek hastalığı, kırmızı kan hücresi üretimini uyaran bir hormon olan eritropoietin üretiminin azalmasına yol açabilir. Azalan eritropoietin seviyeleri mikrositik ve hipokromik olabilen anemiye yol açabilir.