- Alkol:Alkol karaciğerde iltihaba neden olabilir ve hepatit B'den kaynaklanan karaciğer hasarını kötüleştirebilir.
- Yağlı gıdalar:Yağlı gıdalar, özellikle fazla tüketildiğinde karaciğere daha fazla zarar verebilir.
- Tuz oranı yüksek gıdalar:Tuz oranı yüksek gıdaların tüketilmesi sıvı tutulmasına neden olabilir ve karaciğer fonksiyonunun kötüleşmesine neden olabilir.
- Rafine şekerler:Beyaz ekmek, hamur işleri ve şekerli içecekler gibi rafine şekerler iltihaplanmalara neden olabilir ve karaciğer hasarını artırabilir.
- İşlenmiş etler:Sosis ve domuz pastırması gibi işlenmiş etler, karaciğere zarar verebilecek koruyucular ve katkı maddeleri içerir.
- Çiğ kabuklu deniz ürünleri:Çiğ kabuklu deniz ürünleri yemek, sizi karaciğeri daha da fazla strese sokabilecek zararlı bakterilere maruz bırakabilir.
- Az pişmiş et:Az pişmiş et yemek, hepatit B'li kişilerde daha şiddetli olabilen gıda zehirlenmesi riskini artırabilir.
- Mantarlar:Shiitake mantarları gibi bazı mantarların karaciğerde parçalanması zor olabilir ve karaciğer toksisitesine neden olabilir.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu:Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içeceklerden, karaciğerde iltihaba neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.
- Kızartılmış yiyecekler:Kızartılmış yiyecekler genellikle yağ ve kalori bakımından yüksektir ve karaciğer iltihabına ve daha fazla karaciğer hasarına katkıda bulunabilir.
- Kafeinli içecekler:Kafein, özellikle hepatit B hastalarında iltihabı artırabilir ve karaciğer hasarını kötüleştirebilir.