1. Kolera:Vibrio cholerae bakterisinin neden olduğu kolera, şiddetli ishal ve kusma ile karakterize, dehidrasyon ve elektrolit dengesizliğine yol açan akut bir bağırsak enfeksiyonudur.
2. Tifo Ateşi:Salmonella enterica serovar Typhi bakterisinin neden olduğu tifo ateşi, sindirim sistemini etkileyen sistemik bir enfeksiyondur. Semptomlar yüksek ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, ishal veya kabızlığı içerir.
3. Hepatit A:Hepatit A virüsü (HAV), kirli su veya gıda yoluyla bulaşır ve öncelikle karaciğeri etkiler. Semptomlar arasında yorgunluk, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, koyu renkli idrar ve sarılık (cildin ve gözlerin sararması) yer alır.
4. Giardiyaz:Mikroskobik parazit Giardia bağırsakların neden olduğu giardiyaz, sulu ishal, karın krampları, gaz, bulantı ve kusma gibi semptomlara yol açan bir bağırsak enfeksiyonudur.
5. Cryptosporidiosis:Cryptosporidium, sulu ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateş ile karakterize bir bağırsak enfeksiyonu olan cryptosporidiosis'e neden olan bir parazittir.
6. Dizanteri:Dizanteri, Shigella ve Entamoeba histolytica dahil olmak üzere çeşitli bakterilerin neden olduğu, bağırsakta meydana gelen inflamatuar bir hastalıktır. Semptomlar arasında kan ve mukuslu şiddetli ishal, karın ağrısı, ateş ve dehidrasyon yer alır.
7. E. coli Enfeksiyonu:Escherichia coli (E. coli) bakterileri, kirli su yoluyla tüketildiğinde mide-bağırsak enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabilir. Semptomlar ishal, kusma, karın ağrısı ve ateşi içerebilir.
8. Rotavirüs Enfeksiyonu:Rotavirüs, gastroenterite neden olan, özellikle küçük çocuklarda şiddetli ishal, kusma, ateş ve dehidrasyona neden olan oldukça bulaşıcı bir virüstür.
9. Leptospiroz:Leptospira bakterileri kirli su ve toprakta bulunur ve bakteriyel bir enfeksiyon olan leptospiroza neden olabilir. Semptomlar ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrıları, kusma ve ishali içerir. Ağır vakalarda böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açabilir.
10. Trahom:Kirli su ve kötü hijyen koşulları yoluyla yayılan Chlamydia trachomatis bakterileri bir göz enfeksiyonu olan trahoma neden olabilir. Tekrarlanan enfeksiyonlar korneada yara izine ve sonuçta körlüğe yol açabilir.
Su kaynaklı hastalıkların yayılmasını önlemek için temiz içme suyuna, uygun sanitasyona ve hijyenik uygulamalara erişimin sağlanması önemlidir.