Sıtmadan sorumlu parazitleri öldürebilen çeşitli etkili sıtma ilaçları mevcuttur. İlacın seçimi sıtma parazitinin türüne ve enfeksiyonun edinildiği coğrafi bölgeye bağlıdır. Bazı yaygın antimalaryal ilaçlar arasında artemisinin bazlı kombinasyon tedavileri (ACT'ler), klorokin ve sülfadoksin-pirimetamin bulunur.
Erken tanı ve tedavi, ciddi sıtmayı önlemek ve komplikasyon riskini azaltmak için çok önemlidir. Sıtma hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Sıtmanın belirtileri ateş, titreme, kas ağrıları, mide bulantısı, kusma ve yorgunluğu içerebilir.
Sıtmaya karşı mücadelede önleme de çok önemlidir. Sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde enfeksiyon riskini azaltmak için seyahat öncesinde, sırasında ve sonrasında sıtma önleyici ilaçların alınması tavsiye edilir. Diğer önleyici tedbirler arasında böcek kovucu kullanmak, uzun kollu kıyafet ve pantolon giymek ve böcek ilacıyla işlenmiş cibinliklerin altında uyumak yer alıyor.
Özetle, sıtma tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilse de, uygun antimalaryal ilaçlarla derhal teşhis edilip tedavi edilirse genellikle tedavi edilebilir. Sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde enfeksiyon riskini azaltmak için önleme tedbirleri önemlidir.