1. Kolera: *Vibrio cholerae* bakterileriyle kirlenmiş su, ciddi ishal ve kusmaya neden olarak dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine yol açabilir.
2. Tifo Ateşi: *Salmonella typhi* ile kirlenmiş kirli su, ateşe, vücut ağrılarına, mide bulantısına, kusmaya ve sindirim sorunlarına neden olabilen tifoya neden olabilir.
3. Dizanteri: Kirlenmiş su, *Shigella* ve *Entamoeba histolytica* gibi dizanteriye neden olan bakterileri taşıyabilir. Dizanteri şiddetli ishal, karın krampları ve ateşle kendini gösterir.
4. Leptospirosis: Özellikle sel sırasında kirlenmiş suda bulunan bakteriler olan Leptospiralar ateş, titreme, kas ağrıları, mide bulantısı ve kusmadan menenjit ve böbrek yetmezliği gibi daha ciddi durumlara kadar değişen semptomlarla grip benzeri bir hastalığa neden olabilir.
5. İshal ve Gastroenterit: Kirlenmiş su, ishale ve kusmaya yol açarak dehidrasyona neden olabilecek çeşitli bakteri, virüs ve parazitleri barındırabilir. Küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, ciddi semptomlar açısından daha yüksek risk altındadır.
6. İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE): Kirlenmiş su *E. coli gibi mikroorganizmaları barındırabilir. coli* idrar yoluna girebiliyor ve özellikle kadınlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde mesane ve üretranın enfeksiyonuna yol açabiliyor.
7. Cilt Enfeksiyonları: Kirli su ile yıkanmak cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Açık yaraların, kirli suda bulunan bakteri, mantar veya parazit gibi organizmaların neden olduğu enfeksiyon riski yüksektir.
8. Göz Enfeksiyonları: Kirli su, *Acanthamoeba* gibi mikroorganizmaları barındırabilir; bu mikroorganizmalar banyo sırasında veya kontamine kontakt lensler yoluyla göze girebilir, rahatsızlığa ve hatta görme bozukluğuna neden olabilir.
9. Kulak Enfeksiyonları :Banyo yaparken veya yüzme sırasında kirli suya maruz kalmak, yüzücü kulağı (otitis eksterna) gibi kulak enfeksiyonlarına neden olabilir.
10. Viral Enfeksiyonlar: Hepatit A ve çocuk felci virüsü gibi çeşitli viral enfeksiyonlar, kirli su yoluyla bulaşarak karaciğerde iltihaplanmaya veya ağır vakalarda felce neden olabilir.
İyi hijyen uygulamak ve banyo ve diğer kişisel hijyen amaçları için temiz su kullanmak önemlidir. Suyunuzun kalitesiyle ilgili endişeleriniz varsa, su kaynaklı enfeksiyon riskini azaltmak için kaynatmayı veya su arıtma yöntemlerini kullanmayı düşünün.