- Doğrudan iletişim: Bu, mikroorganizmaların yayılmasının en yaygın yoludur. Birisi enfekte bir kişiyle, hayvanla ya da kontamine bir nesneyle fiziksel temasa girdiğinde ortaya çıkar. Örnekler arasında soğuk algınlığı veya gribi olan birine dokunmak veya gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin bulaştığı bir yüzeye dokunmak yer alır.
- Damlacık iletimi: Bu durum, enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda mikroorganizma içeren solunum damlacıklarının havaya saçılmasıyla ortaya çıkar. Bu damlacıklar yakındaki biri tarafından solunabilir veya saatlerce hatta günlerce hayatta kalabilecekleri yüzeylere düşebilir. Örnekler arasında grip ve COVID-19 yer alıyor.
- Havadan bulaşma: Bu, mikroorganizmaların akciğerlerin derinliklerine kadar solunabilecek küçük parçacıklar halinde havada asılı kalmasıyla meydana gelir. Bu, birisi öksürdüğünde veya hapşırdığında veya mikroorganizma içeren toz veya diğer parçacıklar rahatsız edildiğinde meydana gelebilir. Örnekler arasında tüberküloz ve kızamık sayılabilir.
- Fomite iletimi: Bu, mikroorganizmaların kendileriyle kontamine olmuş bir nesne veya yüzey yoluyla bulaşması durumunda meydana gelir. Bu, birisi kontamine bir nesneye dokunup sonra yüzüne dokunduğunda veya kontamine bir şeyi yiyip içtiğinde meydana gelebilir. Örnekler arasında kontamine yiyecek veya su ve kapı kolları, mutfak tezgahı ve para gibi nesneler yer alır.
- Vektör kaynaklı iletim: Bu, mikroorganizmaların onları taşıyan bir hayvan veya böcek tarafından bulaşmasıyla meydana gelir. Örnekler arasında sivrisinekler tarafından bulaşan sıtma ve keneler tarafından bulaşan Lyme hastalığı yer alır.